Aantal deelauto's met 10.000 toegenomen

donderdag 19 september 2019
timer 3 min

Het aantal deelauto's is vorig jaar met ongeveer 10.000 toegenomen tot een totaal van 51.149. In de Green Deal Autodelen II wordt gestreefd naar 100.000 deelauto’s in 2021 en 700.000 gebruikers van autodelen.

Utrecht telt de meeste deelauto's per 100.000 inwoners (1200) en Amsterdam telt in absolute aantallen de meeste deelauto's (8997). In Amsterdam is ook de groei van het aantal deelauto's het grootst.

De meeste deelauto’s worden aangeboden via carsharing platforms, waar auto's van particulieren gehuurd kunnen worden. Deze vorm van autodelen groeide het afgelopen jaar met 25%. Per 100.000 inwoners zijn landelijk 296 deelauto’s beschikbaar in Nederland.

Het CROW denkt niet dat er voorlopig een einde komt aan de groei. De beschikbare data wijst op groei, en er wordt stevig ingezet op samenwerking in de Green Deal Autodelen II intensiever.  In de Green Deal Autodelen II wordt gestreefd naar 100.000 deelauto’s in 2021 en 700.000 gebruikers van autodelen.


Green Deal Autodelen

De cijfers zijn te vinden in het jaarlijkse dashoard Autodelen van CROW-KpVV. Het dasboard is onderdeel van de Green Deal Autodelen II, de opvolger van de Green Deal Autodelen. In de Green Deal worden bedrijven, overheden en burgers gestimuleerd om hun mobiliteitsprobleem waar mogelijk op te lossen met een deelauto.

100.000 deelauto's

De Green Deal heeft onder andere als doelstelling dat het netwerk van deelauto's in 2021 gegroeid is tot 100.000 deelauto's die door 700.000 gebruikers gedeeld worden. Meer deelauto's wordt gezien als een goede oplossing voor parkeerproblemen, en als een gebruiker gemakkelijk toegang heeft tot een deelauto, kan de deelauto de plek van de - vaak verouderde - tweede auto vervangen.

Groei vlakt af

Om de doelstelling te realiseren is een exponentiële groei van het aantal deelauto's nodig. Tot dit jaar laten de groeicijfers ook een exponentiële toename zien, maar in 2019 vlakt de groei af. De groei is noemenswaardig, maar lijkt meer af te vlakken tot een meer lineaire groei.

Dit kan, volgens het CROW, betekenen dat de huidige markt verandert van een aanbodgericht naar een meer vraaggericht model.

Groei autodelers

De groei van het aantal autodelers gaat sneller dan de groei van het aantal auto’s. Dat voorkomt dat er veel deelauto's zijn die niet gebruikt of gedeeld worden.


Top 10

De gemeente Rijswijk staat nu in de top-3 van autodeelgemeenten. In verhouding met het aantal inwoners blijft Utrecht de grootste autodeelgemeente.
Als het gaat om absolute aantallen, dan staat Amsterdam bovenaan. Rotterdam staat als enige G4-gemeente niet in de top-10, maar stijgt wel van de 17e plek naar de 12e plek. Nieuw in de top-10 zijn de gemeenten Bloemendaal, Gooise Meren en Rozendaal. Verdwenen uit de top-10 zijn Bunnik, Wageningen en Culemborg.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.