7 Miljoen euro beschikbaar voor maatregelen tegen droogte

vrijdag 5 april 2019
timer 2 min

Minister van  Nieuwenhuizen stelt per direct 7 miljoen euro beschikbaar voor maatregelen om in de zandgebieden water op te slaan om daarmee het grondwater tijdig aan te vullen. Dit naar aanleiding van de bevindingen van de Beleidstafel Droogte.

De Beleidstafel Droogte werd vorig jaar na de extreme droge zomer ingesteld. De commissie heeft haar bevindingen bekendgemaakt. De genomen maatregelen hebben een goed effect gehad, maar er zijn ook knelpunten geconstateerd.

Zo is het grondwaterpeil in de hoge zandgronden in het oosten en zuiden sterk gedaald en is er sprake van indringend zout zeewater, een probleem voor zowel het drinkwater als de landbouw. Om met oplossingen te komen om het water in de zandgronden op te slaan stelt minister van Nieuwenhuizen per direct 7 miljoen euro beschikbaar. Dit is naast de investeringen die lokale overheden al gedaan hebben.


Komende zomer

Ook komende zomer staan de waterbeheerders voor een fikse opgave. In sommige gebieden is de grondwaterstand te laag om een langere droogteperiode te doorstaan. Waterschappen nemen wel maatregelen, zoals het waterpeil in sloten hoger houden om het grondwater aan te vullen. Ook zorgt Rijkswaterstaat er voor dat het IJsselmeer op zijn hoogst staat aan het begin van de zomer, zodat er een grotere zoetwaterbuffer ontstaat.

Maatregelen
Van de 7 miljoen euro gaat 4 miljoen naar maatregelen voor het vasthouden van water op de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland. De regio investeert hier bovenop nog een veelvoud. 2 miljoen euro wordt gestoken in oplossingen tegen verzilting en het monitoren van de verdamping, €1 miljoen gaat naar onderzoek en kennisontwikkeling.De Beleidstafel Droogte heeft een voorlopige inschatting laten maken van de economische schade van de droogte in 2018, die neerkomt tussen 0,5 en 2 miljard.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.