7 Miljoen euro beschikbaar voor maatregelen tegen droogte

vrijdag 5 april 2019 Marcel Slofstra 49x gelezen

Minister van  Nieuwenhuizen stelt per direct 7 miljoen euro beschikbaar voor maatregelen om in de zandgebieden water op te slaan om daarmee het grondwater tijdig aan te vullen. Dit naar aanleiding van de bevindingen van de Beleidstafel Droogte.

 

De Beleidstafel Droogte werd vorig jaar na de extreme droge zomer ingesteld. De commissie heeft haar bevindingen bekendgemaakt. De genomen maatregelen hebben een goed effect gehad, maar er zijn ook knelpunten geconstateerd.

Zo is het grondwaterpeil in de hoge zandgronden in het oosten en zuiden sterk gedaald en is er sprake van indringend zout zeewater, een probleem voor zowel het drinkwater als de landbouw. Om met oplossingen te komen om het water in de zandgronden op te slaan stelt minister van Nieuwenhuizen per direct 7 miljoen euro beschikbaar. Dit is naast de investeringen die lokale overheden al gedaan hebben.


Komende zomer

Ook komende zomer staan de waterbeheerders voor een fikse opgave. In sommige gebieden is de grondwaterstand te laag om een langere droogteperiode te doorstaan. Waterschappen nemen wel maatregelen, zoals het waterpeil in sloten hoger houden om het grondwater aan te vullen. Ook zorgt Rijkswaterstaat er voor dat het IJsselmeer op zijn hoogst staat aan het begin van de zomer, zodat er een grotere zoetwaterbuffer ontstaat.

Maatregelen
Van de 7 miljoen euro gaat 4 miljoen naar maatregelen voor het vasthouden van water op de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland. De regio investeert hier bovenop nog een veelvoud. 2 miljoen euro wordt gestoken in oplossingen tegen verzilting en het monitoren van de verdamping, €1 miljoen gaat naar onderzoek en kennisontwikkeling.De Beleidstafel Droogte heeft een voorlopige inschatting laten maken van de economische schade van de droogte in 2018, die neerkomt tussen 0,5 en 2 miljard.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

  • Ook verbreding A27 en A12 bij Utrecht opgeschort Ook verbreding A27 en A12 bij Utrecht opgeschort De verbreding van de A27 en de A12 bij Utrecht gaan voorlopig niet door. Dat heeft de Raad van State besloten, omdat het onduidelijk is hoeveel de stikstofuitstoot zal stijgen... 17 juli Marcel Slofstra
  • Bestemmingsplan Twente Airport vernietigd Bestemmingsplan Twente Airport vernietigd De bestemmingsplannen voor een recreatiepark en evenementen op de voormalige vliegbasis Twente zijn door de Raad van State vernietigd. Milieuorganisaties hadden beroep... 17 juli Marcel Slofstra
  • Slimme fietsroute tussen Amsterdam en Schiphol Slimme fietsroute tussen Amsterdam en Schiphol Een slimme fietsroute moet fietsgebruik tussen Amsterdam, Hoofddorp en Schiphol stimuleren. Dankzij Internet Of Things-oplossingen is er een digitale wisselwerking tussen fiets... 17 juli Marcel Slofstra

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.