4 op de 5 jongeren gebruikt smartphone toch tijdens het fietsen

maandag 23 september 2019 Marcel Slofstra 70x gelezen

Uit onderzoek van Team Alert en Samsung blijkt dat 4 op de 5 jongeren, ondanks het smartphoneverbod, toch de telefoon gebruiken tijdens het fietsen. Met gebruiken wordt hier het in de hand houden van de smartphone bedoeld.

Vrijwel alle jongeren (95,6 procent) zijn op de hoogte van het verbod op het beethouden van de mobiele telefoon tijdens het fietsen, dat op 1 juli inging. 62,3 procent van de jongeren geeft aan het wel eens te zijn met het verbod, 40 procent geeft aan de telefoon minder te gebruiken op de fiets. Toch blijkt het merendeel van de fietsers de telefoon nog wel handheld te gebruiken, ook tijdens het fietsen. 69 procent van de jongeren vindt het normaal dat leeftijdsgenoten het verbod negeren.

 

Risicogroep

Omdat jongeren minder ervaring in het verkeer hebben en de smartphone bovengemiddeld veel gebruiken, vormen jongeren een risicogroep. Smartphonevrij fietsen is dan ook niet de sociale norm onder deze groep.

 

Beat the street

Samsung en TeamAlert voeren op 24 september het project Beat the Street uit op het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum. Hierbij kunnen jongeren door middel van virtual reality ervaren wat de risico's van smartphonegebruik in het verkeer zijn.

 

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.