'Voer een koolstofvergoeding in voor producten en diensten'

maandag 5 november 2018 Jan Willem Kerssies 0 reacties 32x gelezen

“Voer een koolstofvergoeding in voor producten en diensten, dan verdwijnt het concurrentievoordeel dat vervuilende bedrijven nu hebben en wordt het aantrekkelijk om nieuwe, CO2-arme producten op de markt te brengen.” Dat pleidooi hield Frans Rooijers, directeur van CE Delft tijdens de viering van het 40-jarig bestaan van het milieuadviesbureau op 1 november 2018 in Den Haag.

Hij presenteerde het rapport “Compensation External Costs (Vergoeding Externe Kosten VEK)” tijdens die bijeenkomst. Kern van de CO2 vergoeding is dat het een eerlijke concurrentie bevordert voor binnenlandse en buitenlandse bedrijven die producten en diensten verkopen in Nederland.

Het prijsverschil tussen duurzame koplopers en goedkope CO2-intensieve bedrijven wordt kleiner en bedrijven kunnen hun winstgevendheid vergroten door CO2-arme producten te ontwikkelen en te verkopen. 

Compensatie

Het idee van een Vergoeding Externe Kosten is door CE Delft doorgerekend op effecten voor bedrijven, overheid, consument en belastingbetaler. De invoer van een CO2 vergoeding kan gekoppeld worden aan lastenverlichting op bijvoorbeeld arbeid, zodat bedrijven en consumenten gecompenseerd worden voor de kostenstijging.


Al in 1978 hebben de oprichters van CE Delft nagedacht over een betere manier om de milieuschade die wordt veroorzaakt door consumptie, in de prijs van een product door te rekenen. Omdat de CO2 vergoeding op het product zit, betaalt de vervuiler voor de kosten die zijn consumptie veroorzaakt en ontstaat een prijsprikkel voor CO2-armere producten.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.