Vijf grote steden en VNG gaan samen voor Smart City

dinsdag 18 september 2018
timer 2 min
De G5, bestaande uit Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven, nemen het voortouw in de digitale transitie. Dit doen ze samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De gezamenlijk uitvoering van de NL Smart City Strategie is officieel bekrachtigd.

Met de aanpak willen de G5 en de VNG de Smart City beweging verbreden naar andere gemeenten die hierop actief (willen) zijn.

Vijf thema’s
Elke G5 stad vervult een trekkersrol op een van de smart city-thema’s uit de NL Smart City Strategie. In samenwerking met de VNG kan dit initiatief zich verbreden naar andere gemeenten in Nederland. De vijf thema’s voor de G5 zijn:

• Smart Mobility: Eindhoven

• Sustainability: Rotterdam

• Circularity: Amsterdam

• Safety & Security: Den Haag

• Healthy Urban Living: Utrecht

De werkgroepen maken op overkoepelende onderwerpen verbinding met de andere thema’s. De aanpak moet in vijf jaar tijd onder andere leiden tot: goed georganiseerde kennisuitwisseling tussen steden en andere partijen en een brede nationale samenwerking rondom een aantal grote vraagstukken.

Rotterdam neemt het voortouw
De gemeente Rotterdam neemt de leiding op het thema ‘duurzaamheid’. De hele Nederlandse economie heeft baat bij investeringen in het thema ‘Smart City’. Wethouder Barbara Kathmann van Rotterdam zegt hierover: “Smart heeft de potentie om een Nederlands handelsproduct te worden. Net als water dat nu al is voor ons land. Met de steden bouwen we gezamenlijk aan een portfolio met slimme oplossingen en projecten van Nederlandse bodem.”

Kathmann over deze samenwerking: “De nieuwste digitale mogelijkheden benutten we om de stad leefbaarder, duurzamer en veiliger te maken.” Binnen de onderwerpen klimaatverandering en energietransitie zijn veel smart oplossingen te bedenken. Wij willen innovatieve toepassingen inzetten op voor ons belangrijke thema’s zoals klimaatverandering en energietransitie. Binnen dit onderwerp zijn veel ‘smart’ oplossingen te bedenken.

De gemeente werkt in het Europese Smart City project RUGGEDISED samen met onder andere de RET en Erasmus University aan real-time planning van elektrische bussen op Zuid. Eneco richt zich in hetzelfde project op de elektrische auto door slimme laadpalen te ontwikkelen die energie terugleveren. “Ik ben blij dat we nu ook landelijk onze krachten bundelen met het uitvoeren van de NL Smart City strategie. Op deze manier kunnen we nog meer innovatieve bedrijven faciliteren in het bedenken en ontwikkelen van smart city oplossingen”, aldus de Rotterdamse wethouder.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.