'Vervuilende' overheidsprojecten mogen tóch weer

dinsdag 22 mei 2018 Guus Puylaert 0 reacties 104x gelezen

In september 2017 spande Milieudefensie een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat, waarna de overheid werd gemaand geen nieuwe projecten of maatregelen uit te voeren die kans hebben op overschrijdingen van de luchtkwaliteitsnormen. Maar in een hoger beroep op 22 mei is die uitspraak ongedaan gemaakt.

Het Gerechtshof geeft in de uitspraak van 22 mei aan dat Milieudefensie “iets extra's” vraagt van de Staat, bovenop wat verplicht is vanuit de Europese wet. Ook oordeelt het Hof dat onvoldoende duidelijk is dat de Staat daadwerkelijk nieuwe maatregelen zou willen nemen die leiden tot nieuwe overschrijdingen van de normen.

In het kort geding voor gezonde lucht werd ook geëist dat de Staat aan de Europese wet voor luchtkwaliteit moet voldoen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven presenteerde vervolgens een Luchtkwaliteitsplan. Maar volgens Milieudefensie is dat onvoldoende. Anne Knol noemt de Europese luchtkwaliteitsnormen ‘zelfs nog te slap om onze gezondheid te beschermen’.

“Juist daarom had Milieudefensie gevraagd om ook projecten te verbieden die de kans op overschrijdingen vergroot. De crux zit hem in dat woordje kans: wij vinden dat je geen risico mag lopen als het gaat om onze gezondheid en om het voldoen aan de wet”, zegt Knol.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.