'Vervuilende' overheidsprojecten mogen tóch weer

dinsdag 22 mei 2018 Guus Puylaert 103x gelezen

In september 2017 spande Milieudefensie een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat, waarna de overheid werd gemaand geen nieuwe projecten of maatregelen uit te voeren die kans hebben op overschrijdingen van de luchtkwaliteitsnormen. Maar in een hoger beroep op 22 mei is die uitspraak ongedaan gemaakt.

Het Gerechtshof geeft in de uitspraak van 22 mei aan dat Milieudefensie “iets extra's” vraagt van de Staat, bovenop wat verplicht is vanuit de Europese wet. Ook oordeelt het Hof dat onvoldoende duidelijk is dat de Staat daadwerkelijk nieuwe maatregelen zou willen nemen die leiden tot nieuwe overschrijdingen van de normen.

In het kort geding voor gezonde lucht werd ook geëist dat de Staat aan de Europese wet voor luchtkwaliteit moet voldoen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven presenteerde vervolgens een Luchtkwaliteitsplan. Maar volgens Milieudefensie is dat onvoldoende. Anne Knol noemt de Europese luchtkwaliteitsnormen ‘zelfs nog te slap om onze gezondheid te beschermen’.

“Juist daarom had Milieudefensie gevraagd om ook projecten te verbieden die de kans op overschrijdingen vergroot. De crux zit hem in dat woordje kans: wij vinden dat je geen risico mag lopen als het gaat om onze gezondheid en om het voldoen aan de wet”, zegt Knol.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.