Verkeer boosdoener slechte luchtkwaliteit Almere

donderdag 30 augustus 2018 Jan Willem Kerssies 0 reacties 86x gelezen

De luchtkwaliteit in Almere is ondermaats, dat concludeert Milieudefensie. Samen met de Rijksuniversiteit Groningen deden zij onderzoek naar de hoeveelheid fijnstof en stikstof in Nederland. De concentraties zijn bijna overal in de stad te hoog volgens de norm van de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO.
Het verkeer is volgens Milieudefensie de grote schuldige. Anne Knol zegt hierover tegen Omroep Flevoland: “De verbranding van benzine en diesel zorgt voor minuscule deeltjes in de lucht. Die zijn zo klein dat deze heel diep in de longen terechtkomen en dat kan leiden tot allerlei serieuze gezondheidsklachten. Het is van groot belang dat de gemeente Almere maatregelen treft om die uitstoot naar beneden te krijgen.” Milieudefensie dringt er bij de gemeente op aan om inwoners te stimuleren om met andere vervoersmiddelen te reizen dan met de auto.

Nadelige gevolgen
'Een stad waar de bewoners zich makkelijk met de auto kunnen verplaatsen', zo werd Almere ooit bedacht. Maar de vele auto’s laten nu de nadelige gevolgen zien. "Men dacht toen dat het fijn was dat je overal met de auto kon komen en dat je makkelijk kon parkeren. Maar een goede luchtkwaliteit is wat ons betreft toch echt belangrijker,” zegt Knol. 

Norm WHO
De hoeveelheden fijnstof- en stikstofdeeltjes zijn bijna overal in de stad veel te hoog. Daarbij moet wel aangetekend worden dat milieudefensie de norm gebruikt van de WHO. "Er is ook een wettelijke norm. Maar die is wat ons betreft veel te slap. Dan lijkt het net alsof er niets aan de hand is. Maar dat is toch echt niet zo.”  

Het volledige landelijke overzicht over concentraties fijnstof kunt u hier vinden.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.