TU Delft: elektrische auto opladen via zonnepanelen

donderdag 19 april 2018 Pieter Steenbergen 155x gelezen

TU Delft heeft op basis van promotie-onderzoek van Gautham Ram Chandra Mouli, en samen met de bedrijven Power Research Electronics en Last Mile Solutions, een snellader ontwikkeld waarmee auto’s direct kunnen worden opgeladen met stroom uit zonnepanelen. Het project is gefinancierd door TKI Urban Energy.

Onderzoeker Gautham Ram Chandra Mouli van de TU Delft heeft een systeem ontwikkeld waarmee elektrische auto’s direct en snel zijn op te laden met zonnestroom. Elektrische voertuigen worden gezien als de duurzame toekomst van transport. Maar ze zijn alleen écht duurzaam als de elektriciteit om ze op te laden, uit duurzame bronnen komt en niet uit fossiele brandstoffen.

 

Stroomnet

Met deze lader is het stroomnet niet meer nodig als tussenstap om te laden. Bovendien werkt het systeem twee kanten op: niet alleen kun je je elektrische auto opladen met zonnestroom, maar de energie uit de (opgeladen) batterij van de auto kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt om je huis van elektriciteit te voorzien. Daarnaast blijft het ook mogelijk om elektriciteit terug te leveren aan het stroomnet, maar dat moet dan nog wel na omzetting naar wisselstroom. 

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.