Tienduizend verkeersongelukken rondom scholen in drie jaar

maandag 10 september 2018 Jan Willem Kerssies 0 reacties 331x gelezen

“Echt te veel”, de eerste reactie van minister Cora van Nieuwenhuizen op het nieuws dat in drie jaar tijd tienduizend verkeersongelukken hebben plaatsgevonden rondom scholen. De cijfers komen voort uit een onderzoek van RTL Nieuws in samenwerking met de Geodienst van Rijksuniversiteit Groningen. 
De nieuwsredactie van RTL Nieuws bracht samen met de Geodienst de verkeersveiligheid rond scholen in kaart. Daarnaast gaven 940 scholen gehoor aan vragen van RTL over de verkeerssituatie. Uit de uitkomsten blijkt dat 88 procent problemen ervaart met de verkeersveiligheid. De meest voorkomende problemen zijn foutparkeren, te hard rijden en drukte op de toegangswegen.

Meer handhaving
Karel Brookhuis is hoogleraar verkeerspsychologie bij de Rijksuniversiteit Groningen. Hij pleit voor meer handhaving rond scholen. Daarnaast werken auto bevorderende maatregelen, zoals extra parkeerplaatsen, averechts. “Hoe meer je faciliteert, hoe meer mensen er gebruik van gaan maken, hoe onveiliger het wordt.” Bij de bouw van nieuwe scholen moet er goed gekeken worden naar het verkeer in de omgeving vindt Brookhuis.

Verkeersveiligheid prioriteit
"Wij hebben verkeersveiligheid als prioriteit, dus ik wil er echt naar streven dit aantal naar beneden te krijgen." Dat is de eerste reactie van minister Cora van Nieuwenhuizen. Ze is geschrokken van het hoge aantal ongelukken. De minister roept ouders op om het goede voorbeeld te geven. "Ga toch alsjeblieft niet met de auto je kind naar school brengen. Pak zelf ook die fiets, doe het op een veilige manier."

Voor wethouders en gemeenteraden moeten de hoge ongevallencijfers een wake-upcall zijn aldus Van Nieuwenhuizen. "Het lijkt me alle hens aan dek voor gemeenteraden en wethouders die hiervoor verantwoordelijk zijn.”

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.