Thuiswerkers accepteren langere woon-werkafstanden

maandag 30 juli 2018 Jan Willem Kerssies 0 reacties 184x gelezen

Geografen van de faculteit Bouwkunde TU Delft tonen in een artikel aan dat thuiswerkers op den duur langere woon-werkafstanden accepteren. Dit mede naar aanleiding van de bewering van de Sectortafel Mobiliteit in een bijdrage aan het Voorstel voor hoofdlijnen van het Klimaatakkoord: “Eén dag thuiswerken leidt tot een daling van 20% in het woon-werk verkeer.” De geografen stellen dat een deel van de reistijdbesparing teniet wordt gedaan.

Onderzoekers Duco de Vos, Evert Meijers, en Maarten van Ham onderzochten hoe de reistijd tussen woon- en werkplek verandert voor mensen die zijn begonnen met thuiswerken. Ze gebruikten hiervoor gegevens uit het Arbeidsaanbodpanel van het Sociaal Cultureel Planbureau voor de jaren 2002-2014. Voor elke thuiswerkdag per week accepteerden deelnemers aan het panel gemiddeld een vijf procent langere reistijd tussen woon- en werkplek. De gegevens laten ook zien dat het effect op lange termijn wel vier keer groter kan zijn.

Thuiswerkers zijn bereid om langer te reizen
Mensen die een dag per week thuiswerken willen best langer reizen op de andere dagen van de week. “Aan de ene kant zijn mensen hierdoor vrijer in het zoeken van een passende woning die verder van de werkplek af kan liggen,” legt promovendus Duco de Vos uit. “Aan de andere kant speelt bij het solliciteren naar een baan waarbij thuisgewerkt kan worden, afstand waarschijnlijk een kleinere rol.”

In Nederland werkt zo’n 14 procent van de werkenden regelmatig thuis. In theorie besparen deze ‘telewerkers’ een flink deel van hun normale maandelijkse reistijd en zorgen zij ook voor minder drukte op de weg en in het openbaar vervoer. Een van de aanbevelingen uit het Voorstel voor hoofdlijnen van het Klimaatakkoord is daarom om met thuiswerken de vraag naar mobiliteit te verminderen. Volgens onderzoekers van de TU Delft leidt thuiswerken er echter op termijn toe dat mensen een langere woon-werkafstand accepteren.

Grotere reikwijdte arbeidsmarkt
Ondanks dat de reistijdbesparing bij thuiswerken niet zo groot is als op het eerste gezicht zou worden verwacht, zien de onderzoekers vooral positieve kanten. Thuiswerken zorgt nog steeds voor een substantiële vermindering van reistijd en van drukte op de weg. Daarnaast stellen de onderzoekers dat thuiswerken mogelijk effecten heeft op de reikwijdte van arbeidsmarkten. Het stelt mensen in staat om in een groter gebied naar werk te zoeken en maakt het wonen daar aantrekkelijker.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.