Snel onderhoud aan Amsterdamse kades en bruggen

woensdag 25 april 2018 Pieter Steenbergen 60x gelezen

Een groot deel van de Amsterdamse bruggen en kades is aan onderhoud toe. Voor het eerst is een overzicht van de kwetsbare plekken in de hoofdstad gerapporteerd. Hoewel aanvullend onderzoek nodig is, maakt de studie duidelijk dat onderhoud urgent is en overlast zal gaan geven  voor verkeer en bewoners.

Wethouder Pieter Litjens (Verkeer en Vervoer): ''Amsterdam is gebouwd in een tijd waarin de belasting van de kademuren niet vergelijkbaar is met die van deze tijd. De druk op de openbare ruimte is de afgelopen jaren steeds meer toegenomen, dit heeft effect op de staat van onze kades en bruggen. We hebben nu voor het eerst een uniforme inspectiemethode voor de hele stad. Hierdoor krijgen we steeds meer inzicht in wat er nodig is om de bruggen en kades in goede staat te krijgen en houden. Verder onderzoek is echter van groot belang. We moeten hierbij kijken hoe we de stad op een toekomstbestendige manier kunnen gebruiken.''

Innovaties
De gemeente Amsterdam werkt aan nieuwe methodes om de kademuren te vervangen waarbij de impact op de omgeving minder wordt en de uitvoering versneld kan worden. Een primeur hierin wordt toegepast op de Herengracht met een modulaire bouwmethode. Dat betekent dat de kademuur zoveel mogelijk in de fabriek gebouwd gaat worden. Bij deze bouwmethode wordt geprobeerd om de nieuwe kademuur te bouwen zonder dat pandeigenaren eerst funderingsherstel moeten uitvoeren.  Ook is een aantal aannemers gevraagd mee te denken over nieuwe oplossingen. Daarnaast wordt (in sommige gevallen nog in onderzoek) vernieuwing van de kademuren gecombineerd met andere functies zoals een groeistrook voor bomen, afvalinzameling, energie-, warmte- en koudeopslag, ondergronds fietsparkeren en laadpalen.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.