Rinus Jaarsma, gedreven verkeersveiligheidskundige 1946-2018

maandag 30 juli 2018 Nettie Bakker 294x gelezen

Dr.ir.Catharinus Freerk (Rinus) Jaarsma is op 26 juli overleden. De redactie Verkeerskunde ontving een rouwkaart van de familie. Rinus Jaarsma was verkeerskundig planoloog. De redactie herinnert Jaarsma als een gedreven verkeerskeersveiligheidskundige. Zijn emeritaat in 2011 weerhield er hem niet van om zich sterk te maken voor algehele bewustwording van het gevaar van landbouwverkeer voor de verkeersveiligheid.
Rinus Jaarsma, verkeerskundig planoloog en gedreven verkeersveiligheidkundige, 1946-2018

Rinus Jaarsma, verkeerskundig planoloog en gedreven verkeersveiligheidkundige, 1946-2018

In maart vorig jaar schreef hij via Verkeerskunde nog een ’open brief’ aan de Kabinet(s)informateur, waarin hij pleitte voor een ‘herstelwet’ trekkerkentekening in het regeringsprogramma. Begin dit jaar publiceerde Verkeerskunde nog een samenvatting van een publicatie in Verkeersrecht van Jaarsma. Zijn conclusie daarin: “Ten opzichte van andere verkeersdeelnemers blijft landbouwverkeer op de openbare weg een vreemde eend in de bijt. Massa, snelheid en voertuigkarakteristieken wijken af, waardoor landbouwvoertuigen potentieel gevaarlijk zijn. De wetgeving inzake landbouwvoertuigen loopt achter en mede daardoor blijft politietoezicht grotendeels achterwege. Wordt vervolgd….” Jaarsma gaf deze strijd niet op.  

Rinus Jaarsma was tot maart 2011 Universiteit Hoofddocent bij Wageningen Universiteit. Een volledige cv, met publicatielijst is te vinden op Landbouwroutenetwerk.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.