Provincie Utrecht: 59 miljoen euro extra voor Uithoflijn

woensdag 14 februari 2018
timer 2 min

De Provinciale Staten van Utrecht investeren 59 miljoen euro extra in de Uithoflijn. Daarnaast maakt de provincie een risicoreservering van 13,7 miljoen euro voor ‘extra kosten’, om de start van de exploitatie in december 2019 te kunnen borgen. De tramlijn Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein krijgt een extra investering van 5 miljoen.

Oorspronkelijk zou de Uithoflijn op 8 juli 2018 klaar moeten zijn, maar die datum werd onlangs bijgesteld. Er zou sprake zijn van beveiligingsproblemen, de omgeving van het station zou nog niet bouwklaar zijn en er moest onder de stationshal een extra onderheide spoorplaat komen, omdat de ondergrond instabiel bleek.

Lees ook: Uithoflijn duurder en pas eind 2019 klaar (OV-Magazine).

Vanwege deze problemen stapte de Utrechtse gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof vrijdag 9 februari op. Haar portefeuille wordt tijdelijk waargenomen door Pim van den Berg.

Tijdens het debat dat volgde op het aftreden van de gedeputeerde stellen alle politieke partijen dat het belangrijk is dat het project wordt afgerond. "Dagelijks maken zo’n 20.000 reizigers gebruik van een verbinding tussen Uithof en Utrecht CS en dat aantal groeit naar verwachting tot 45.000 in 2025", vertelt provinciewoordvoerder Ton Melgers. 

Gemeente betaalt ook
Naast de provincie, investeert ook de gemeente Utrecht extra geld in het project: 25 miljoen. In 2012 hebben provincie en gemeente een verdeling van de kosten gemaakt op basis van taken, verantwoordelijkheden en afspraken.

Wel wil de provincie opnieuw in gesprek over de verdeling van de kosten, laat Melgers weten. "Omdat een grote oorzaak van de vertraging in het Stationsgebied (een deelproject van de gemeente) ligt, willen Provinciale Staten dat de provincie daarover opnieuw gaat onderhandelen. Op de uitkomsten daarvan kunnen wij niet vooruitlopen".

Interview Jacqueline Verbeek-Nijhof
In het magazine Verkeerskunde, dat op 23 februari verschijnt, is een interview met de oud-gedeputeerde over verkeersveiligheid in de provincie Utrecht. Dit interview werd gehouden voordat de gedeputeerde opstapte.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.