Ouders worden geattendeerd op gevaren elektrisch speelgoed

maandag 26 november 2018 Jan Willem Kerssies 0 reacties 57x gelezen

Tijdens de cadeaumaand wil Veilig Verkeer Nederland (VVN) ouders attenderen op de gevaren van elektrisch speelgoed zoals elektrische skateboards en hoverboards. Ouders weten vaak niet dat dit speelgoed verboden is op de openbare weg, zo blijkt uit onderzoek van VVN.

VVN vroeg 420 ouders van kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud wat ze weten over niet-elektrisch speelgoed als waveboards, skateboards, skates, space scooters en heelys. Gebruikers zijn voor de wet een voetganger, maar 56 procent van de ondervraagde ouders wist dit niet. Met dit speelgoed mag een gebruiker dus ook op het fietspad, als een voetpad ontbreekt.

Elektrische voertuigen
Met elektrische voertuigen zijn de regels anders. Deze moeten worden gekeurd door het RDW om toestemming voor de openbare weg te krijgen. Elektrische ‘vervoermiddelen’ die als speelgoed worden gebruikt zoals elektrische steps, elektrische skateboards, mini-bikes, monowheels en hoverboards, hebben geen goedkeuring en mogen niet op de openbare weg. Daarmee mag alleen worden gespeeld op eigen terrein. Uit onderzoek bleek dat 54 procent van de ouders dacht dat de hoverboard wel op de openbare weg mocht.

Advies

VVN adviseert ouders zich vooraf goed te laten informeren over waar het ‘speelgoed’ mag worden gebruikt. “Het is geen overbodige luxe wanneer ouders hun kinderen goed informeren over hoe en waar ze deze apparaten veilig kunnen gebruiken. Veiliger voor de kinderen zelf en zeker ook voor andere verkeersdeelnemers”, aldus VVN-directeur Alphons Knuppel. Daarnaast komen in de lespakketten van VVN deze regels regelmatig naar voren zodat kinderen ook op die manier kunnen weten wat wel en niet mag.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.