Onbeveiligde spoorwegovergangen zijn ontoelaatbaar

donderdag 26 juli 2018 Jan Willem Kerssies 0 reacties 135x gelezen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid vindt onbeveiligde spoorwegoverwegen ontoelaatbaar. De raad vindt dat ze zo snel mogelijk moeten worden opgeheven of beveiligd. Het aantal doden op overwegen moet omlaag stelt de raad in het rapport ‘Overwegveiligheid, een risicovolle kruising van belangen’.
Bron: Onderzoeksraad voor Veiligheid

Bron: Onderzoeksraad voor Veiligheid

Overwegongevallen worden volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid te gemakkelijk toegeschreven aan roekeloosheid van weggebruikers, terwijl daar bij het merendeel van de ongelukken geen sprake van is. De raad vindt het onacceptabel dat er jaarlijks gemiddeld 11 mensen omkomen op het spoorwegnet van de overheid.

 

De meeste ongelukken gebeuren op beveiligde overwegen. Het aantal slachtoffers, is volgens de raad terug te brengen door bij beveiligde overwegen spoorbomen te plaatsen die de hele weg afsluiten. Dat soort maatregelen is succesvol gebleken in het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Er vallen daar minder slachtoffers.

 

Ongevalkans neemt toe
In Europa is Nederland het enige land met veel treinverkeer en een groot aantal overwegen. Die combinatie gaat niet goed samen volgens de raad. De intensiteit op het spoor en op de weg neemt bovendien toe, waardoor de kans op ongevallen toeneemt.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven moet meer ambitie tonen om het aantal overwegongevallen terug te dringen, vindt de onderzoeksraad.

 

Afgelopen 15 jaar verbeterde de overwegveiligheid weliswaar, maar die ontwikkeling stagneert. Sinds 2010 heeft het ministerie van IenW geen concrete doelstellingen meer voor het terugdringen van het aantal overwegslachtoffers.

 

Verantwoordelijkheid
Uit het onderzoek blijkt dat verantwoordelijkheden niet helder zijn belegd. Ze zijn versnipperd over meerdere partijen en niemand is verantwoordelijk voor het geheel. Die verantwoordelijkheid moet bij het ministerie liggen, vindt de raad, aangezien de staatssecretaris eindverantwoordelijk is voor de veiligheid op het spoor én de overwegen.Aan spoorbeheerder ProRail worden geen concrete eisen gesteld voor overwegveiligheid. Lokale overheden hebben als wegbeheerder formeel geen verantwoordelijkheid, maar moeten wel financieel bijdragen aan maatregelen. Dit belemmert een snelle aanpak van gevaarlijke situaties. Overigens gaat het merendeel van het budget naar slechts een beperkt aantal overwegen.

 

Drie aanbevelingen
Volgens de raad is een verdere daling van het aantal overwegslachtoffers haalbaar. Op lange termijn zouden zelfs helemaal geen overwegongevallen meer mogen gebeuren. De Raad doet drie aanbevelingen aan de staatssecretaris. Ten eerste: voeg binnen een half jaar de huidige overwegprogramma’s samen tot een overkoepelend overwegenbeleid, zodat het aantal overwegongevallen en dodelijke slachtoffers binnen tien jaar worden gehalveerd.

 

Tweede aanbeveling: baseer het overwegbeleid mede op zinvol gebleken maatregelen uit andere landen en op gedegen onderzoek na een ongeval. Tot slot beveelt de raad aan om wettelijk vast te leggen wie welke verantwoordelijkheid heeft en welke kosten betaalt voor overwegveiligheid.

 

Adviezen uitvoeren
Vergelijkbare aanbevelingen van de voorganger van de Onderzoeksraad in 2003 zijn niet opgevolgd door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat. Dat moet nu alsnog gebeuren. Bijvoorbeeld bij de lopende modernisering van de spoorwegwetgeving, aldus de onderzoeksraad.

 

Lees hier het hele onderzoek.

 

Bekijk hier de animatie die de Onderzoeksraad voor Veiligheid maakte over het rapport Overwegveiligheid, een risicovolle kruising van belangen.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.