Onbemande tankstations verviervoudigd

maandag 22 oktober 2018 Jan Willem Kerssies 17x gelezen

Het aantal onbemande tankstations is sinds 2003 verviervoudigd. Dat blijkt uit de nieuwe uitgave van Tankstations in Cijfers van BOVAG. In totaal naam het aantal toe, van 575 medio 2003 tot 2.098 begin dit jaar.

Het klassieke ‘winkeltje’ bij de pomp verdwijnt in hoog tempo. Bij de bemande tankstations komen steeds vaker volwaardige gemakswinkels. In de afgelopen zeven jaar verdubbelde het aandeel van grote shops van bijna acht naar bijna vijftien procent. Intussen zijn er ruim driehonderd tankstationwinkels met een oppervlakte van meer dan honderd vierkante meter.

Dieptepunt LPG
Uit het BOVAG-rapport komt verder naar voren dat de afzet van LPG afgelopen jaar tot een absoluut dieptepunt is gezakt. Begin deze eeuw werd in Nederland meer dan een miljard liter autogas getankt, in 2017 was dat nog 276.000 liter. Daarnaast werd vorig jaar ruim 5,5 miljard liter van alle soorten benzine getankt en dat is gelijk aan het gemiddelde van de laatste jaren. Er vloeide ruim 7,7 miljard liter diesel uit de pompen, dat is meer dan achttien procent minder dan voor de economische crisis in 2008.

Koploper accijns en btw
Aan belastingen op een liter Euro95-benzine wordt in Nederland, samen met Italië en Griekenland, als enige EU-lidstaat meer dan een euro geheven. Nederland is met 105,2 eurocent accijns en btw per liter Euro95, de absolute koploper in de Europese Unie. Bijna zeventig procent van de benzineprijs aan de pomp bestaat uit belastingen.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.