Omzet maritieme sector groeit met drie procent

dinsdag 13 november 2018 Jan Willem Kerssies 16x gelezen

De omzet van de maritieme sector groeide met zo’n drie procent en de werkgelegenheid bleef vrijwel gelijk. Dat blijkt uit de Maritieme Monitor. Dit is een licht herstel vergeleken met 2016 toen de sector geen groei liet zien.

Minister Cora Van Nieuwenhuizen (IenW) zegt over de groei: "De cijfers laten zien dat er door de jaren heen groei zit in maritiem Nederland. Een opleving die helaas nog niet heeft ingezet bij alle sectoren. Een uitblinker is de groei van de werkgelegenheid in de havens, die in vergelijking met 2006 bijna dertig procent is gestegen. De maritieme dienstverleners laten ook groeicijfers zien en bouwen daarmee verder aan de kennisvoorsprong en innovaties waar de hele maritieme cluster van profiteert."

Herstel
Uit de monitor blijkt dat in vergelijking met de groei van de Nederlandse economie als geheel, 4,1 procent, de sector in 2017 met een groei van 0,1 procent achter blijft. Het lijkt erop dat bedrijven na het zwakke jaar 2016 in omzetgroei hebben geïnvesteerd en niet zozeer in een uitbreiding van personeel of direct herstel van de winst.

Werkgelegenheid
De totale productiewaarde van de maritieme cluster was in 2017 55,1 miljard euro. Daarvan is bijna een derde direct bijgedragen aan toegevoegde waarde van de Nederlandse economie en indirect kwam daar nog 4,3 miljard euro bij van bijvoorbeeld toeleveringsbedrijven. De maritieme cluster genereert hiermee circa 3,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland. De maritieme cluster bood in 2017 werk aan 258.722 medewerkers waarvan circa 166.763 in de sector zelf werken.

Groei havens
In de Nederlandse zeehavens werkten in 2017 ruim 184.000 mensen. De directe toegevoegde waarde nam in 2017 met één miljard toe tot 27,9 miljard euro. De totale directe en indirecte toegevoegde waarde kwam uit op 42,4 miljard euro.

Maritieme monitor
De Maritieme Monitor wordt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uitgevoerd door Ecorys en geeft een beeld van de economische ontwikkeling, arbeidsmarkt en innovatie van de maritieme cluster en de elf maritieme sectoren.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.