Omgeving stations Noord-Holland worden aangepakt

maandag 15 oktober 2018 Jan Willem Kerssies 51x gelezen

De omgeving van de stations in Noord-Holland is toe aan verbetering. Dat blijkt uit digitaal onderzoek van de provincie Noord-Holland onder 11.000 reizigers en niet-reizigers. Groen wordt gezien als een van de prioriteiten in een mooie, gezonde stationsomgeving.

Zo’n veertig procent van de deelnemende mensen heeft suggesties gedaan voor het verbeteren van de stationsomgeving. Er kwamen onder meer ideeën binnen voor meer groen, betere fietsenstallingen op en rond de stations en meer horeca en winkels. Ook camera’s en betere verlichting werden als oplossing genoemd.

Hulpmiddel
Het onderzoek is bedoeld als hulpmiddel voor gemeenten en kan helpen bij de aanpak van ov-knooppunten. Mensen die minimaal een dag per week gebruik maken van het openbaar vervoer waarderen stationsomgevingen duidelijk positiever dan de mensen die minder gebruik maken.

Aantrekkelijke plek
Gedeputeerde Ruimtelijke Ordening Joke Geldhof onderneemt actie: “Het onderzoek levert veel informatie voor het verder ontwikkelen van de stationsomgevingen. Met het programma ov-knooppunten wil de provincie Noord-Holland de ruimte rondom stations beter benutten en verbeteren tot aantrekkelijke plek in stad of dorp om te wonen, werken, leren, ondernemen en/of verblijven. Met deze informatie kunnen we focus aanbrengen en duidelijke keuzes maken.”

Wisselende reacties
Opvallend is dat de voorzieningen zowel positief als negatief worden beoordeeld: 55 procent is positief, terwijl anderen hier kritisch over zijn. Een mogelijke uitleg kan de verscheidenheid aan stationsomgevingen met uiteenlopende voorzieningen zijn. Mensen die geen of weinig gebruik maken van het openbaar vervoer hebben hierover vaker geen mening of een neutraal standpunt.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.