Nieuwe brandstofstickers voor motorvoertuigen

maandag 8 oktober 2018 Jan Willem Kerssies 81x gelezen

Vanaf 12 oktober 2018 is het in Europa wettelijk verplicht om symbolen op alle brandstofzuilen en -vulpistolen aan te brengen. Met de afspraken gemaakt door de overheid, marktpartijen en NEN (CEN/TC 441) in de norm NEN-EN 16942, wordt het een stuk eenvoudiger.

Op 12 oktober 2018 wordt het in de hele Europese Unie verplicht om aanvullende brandstofstickers te plaatsen. Dit gebeurt dan als extra indicatie op de brandstofpompen, in de onderhoudsboekjes en in de buurt van de brandstofkleppen van nieuwe voertuigen. In Nederland staan de stickers als aanvullende informatie op de brandstofpompen.  

Wat kan er getankt worden
De inhoud van de pomp verandert door de nieuwe stickers niet. Als een voertuig na 12 oktober aangeschaft wordt, dan staat in het onderhoudsboekje en in de buurt van de brandstofklep de nieuwe brandstofsticker. 

Op de nieuwe benzine- en dieselauto’s zit een sticker bij de brandstofklep die aangeeft welke brandstof er getankt kan worden. Diesel wordt aangeduid met B7. Voor nieuwe dieselsoorten, alles tussen B10 en B100 en XTL, is het raadzaam bij om bij de dealer of de fabrikant na te gaan of deze geschikt zijn voor het voertuig. Voor benzineauto’s geldt dat naast het octaangetal dat op de brandstofklep te vinden is (95 of 98), de sticker op de auto moet corresponderen met de sticker op de pomp.

Nieuwe soorten gas

Was er tot enkele jaren geleden alleen LPG en CNG op de markt, nu kan er op steeds meer plekken ook waterstof (H2) en LNG worden getankt. Kijk dus goed naar de sticker op een pomp welke soorten er getankt kunnen worden.

Kijk voor meer informatie op www.fuel-identifiers.eu.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.