Niet alleen hulp maar ook verkoeling dankzij Nederlandse bergingsspecialisten

donderdag 26 juli 2018 Jan Willem Kerssies 58x gelezen

Niet alleen auto’s hebben het zwaar door de hitte, maar ook de bestuurders en inzittenden puffen en zweten. De Nederlandse bergingsspecialisten vinden het daarom niet meer dan logisch dat zij een tandje bijzetten. Daar hoort op deze dagen ook de verstrekking van gratis water bij, evenals het wegslepen naar een veilige plaats. Dit zónder daarvoor extra kosten in rekening te brengen.

Alle automobilisten worden, ongeacht of zij lid zijn van de pechhulpdiensten of niet, weggesleept om te voorkomen dat zij onnodig lang op de vluchtstrook langs de snikhete weg op de pechhulpdienst moeten wachten. Op een veilige plek met voorzieningen wachten zij dan de komst van de hulpdienst. Rob de Jong, voorzitter van de Vereniging Berging- en Mobiliteitsspecialisten (VBM) zegt hierover: “Onze leden hebben deze dagen extra oog voor gestrande automobilisten. Uit voorzorg hebben ze extra water bij zich en kijken ze extra goed naar hoe de mensen reageren. De hitte maakt het voor iedereen extreem zwaar; óók voor onze mensen in hun verplichte oranje veiligheidskleding. De VBM-leden zetten met deze omstandigheden het beste beentje voor om ergere problemen te voorkomen.”

 

Gratis verkoeling en verplaatsing

De Nederlandse bergingsspecialisten namen meteen maatregelen toen zij van Rijkswaterstaat de melding kregen dat er overgeschakeld werd naar het protocol extreem weer voor incidentmanagement. De VBM vraagt haar leden om voldoende water mee te nemen als zij uitrijden. “Want als mensen zélf hun pechgeval melden, wordt er door RWS niet automatisch een incidentmelding gedaan”, vertelt De Jong. “Daardoor kan het gebeuren dat mensen langer dan wenselijk in de hitte langs de kant van de weg staan. Onze inzet is dat wij hen ofwel meenemen naar onze basis ofwel wij zetten hen in deze periode gratis af op een veilige plek met voorzieningen als zij op hun eigen hulpdienst willen wachten. Maar altijd krijgen zij van onze mensen tijdens deze omstandigheden genoeg te drinken.”

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.