Monitor Verkeersveiligheid: Effectieve maatregelen noodzakelijk

donderdag 6 december 2018
timer 2 min

In 2017 vielen er in het Nederlandse verkeer 613 doden en 20.800 ernstig gewonden. Om het aantal verkeersslachtoffers te laten dalen is het noodzakelijk dat er effectieve maatregelen worden genomen, met speciale aandacht voor fietsers, scootmobielrijders , 80-plussers en de onveiligheid op 30- en 60 km/uur-wegen. Dit staat in de Monitor Verkeersveiligheid 2018 van SWOV.  

Het gaat niet langer goed met de verkeersveiligheid in Nederland. Over de laatste tien jaar daalde het aantal verkeersdoden met gemiddeld 2,2 procent per jaar, maar de laatste jaren stagneert de daling. Het aantal ernstig verkeersgewonden laat over de afgelopen tien jaar een stijgende trend zien en nam met gemiddeld 1,9 procent per jaar toe. Gezien deze recente ontwikkelingen is het onwaarschijnlijk dat de doelstellingen van maximaal 500 verkeersdoden en maximaal 10.600 ernstig verkeersgewonden in 2020 gehaald worden. 

Strategisch Plan Verkeersveiligheid
SWOV stelt dat met het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 (SPV), dat minister Van Nieuwenhuizen op 6 december presenteert, de eerste stappen worden gezet om het ongunstige tij te keren. De komende jaren wordt het zaak om door te pakken en met effectieve maatregelen het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. 

Dataverzameling
Betrouwbare ongevallengegevens blijven onmisbaar voor het verbeteren van het verkeersveiligheidsbeleid. Om te leren en het verkeerssysteem te kunnen innoveren zou het goed zijn om elk verkeersongeval met dodelijke afloop systematisch en diepgaand te onderzoeken.

Gegevens ontbreken
Voor een risicogestuurde aanpak, die centraal staat in het SPV, zijn daarnaast verkeersveiligheidsindicatoren van belang als aanvulling op ongevallengegevens. Op dit moment ontbreken voor de meeste risico's echter nog de gegevens om de ontwikkeling op landelijk niveau te monitoren.

Lees ook: Kabinet pakt lokale verkeersveiligheid aan


Bekijk het filmpje over de Monitor Verkeersveiligheid:

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.