Millennials in beweging tijdens KEK-debat

donderdag 7 juni 2018 Joey Velberg, Klimaat- en Energiekoepel (KEK) 0 reacties 106x gelezen

Gaan millennials het klimaat redden? Jonge professionals vanuit heel Nederland reisden op 5 juni af naar Amsterdam, waar de Klimaat- en Energieloepel (KEK) in samenwerking met Pakhuis de Zwijger een grote debatavond organiseerde.

Mobiliteitsopgave
De taak is duidelijk. In 2030 dient de Nederlandse CO2-uitstoot met 49 procent gedaald te zijn ten opzichte van 1990. De maatregelen die ervoor nodig zijn om dat doel te bereiken worden vastgelegd in het Klimaatakkoord.

 

Vijf sectortafels vertegenwoordigen daarin vijf thema's. Mobiliteit is een van die vijf sectortafels. De doelstelling voor de transportsector is helder: 7,3 Mton CO2-reductie in 2030 ten opzichte van de uitstoot in 1990.

 

Het debat
Een panel van experts ging in debat met de zaal en de tafelverbinders van KEK. De deelname van jonge professionals aan de klimaatgesprekken is voor ons cruciaal, aldus Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE). “Het gevaar is dat je de toekomst in gaat, door te kijken in je achteruitkijkspiegel en niet door de voorruit”. Juist omdat wij de maatregelen van het akkoord grotendeels gaan uitvoeren.

 

Harm-Jan Idema, projectleider elektrisch vervoer bij adviesbureau APPM en tafelverbinder namens KEK aan de sectortafel Mobiliteit, vervolgt: “We zitten hier met ruim 150 man in de zaal. Hoe zijn jullie hier gekomen: met de trein, fiets of auto?  We zijn met zijn allen constant in beweging”. De vraag is: hoe krijgen we die 17 miljoen Nederlanders zover om over te stappen op milieuvriendelijke manieren van transport?

 

Reinout Wissenburg van netbeheerder Stedin valt in: “Wat wij bij Stedin tijdens sollicitatiegesprekken zien, is dat de oudere generatie vaak niet zit te wachten op elektrisch rijden of reizen met het openbaar vervoer. Dit terwijl duurzame mobiliteit voor de jongere generatie juist een pluspunt is om bij ons te komen werken”.

 

Gaan millennials het klimaat redden?
Het moge duidelijk zijn: de jongere generatie kan het klimaat alleen niet redden. Daarvoor is de opgave te groot en te complex. Maar wat ze wel kan doen, is laten zien dat het anders kan. “Verbinden en organiseren, dat is de kracht van onze generatie”, aldus Talitha Muusse, bestuurslid van KEK en gespreksleider van het debat. "Door onze krachten te bundelen en onze generatie een stem te geven krijgen wij het systeem in beweging." Nu is het moment voor duurzame mobilisatie.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.