Milieuzone Rotterdam gaat toch door

donderdag 7 juni 2018 Guus Puylaert 54x gelezen

Nadat de gemeente Rotterdam eerder werd teruggefloten, mag ze de ‘milieuzone’ nu toch herinvoeren, na een uitspraak van de Raad van State. Benzineauto’s van voor 1 juli 1992 en dieselauto’s van voor 2001 mogen het Rotterdamse centrum binnenkort niet meer in.

Met de uitspraak van de Raad van State kan het Rotterdamse stadsbestuur nu bepalen vanaf welke datum de milieuzone weer ingevoerd en gehandhaafd wordt. Op 11 oktober draaide de voorzieningenrechter de eerdere invoer van de Rotterdamse milieuzone nog terug, in navolging van een uitspraak van de bestuursrechter in juni. Eigenaren van de vervuilende benzineauto’s hadden een zaak tegen de gemeente aangespannen om dat verbod terug te draaien.

De bestuursrechter oordeelde dat de voordelen van het weren van deze auto's uit het centrum niet in verhouding staan tot de economische belangen van de eigenaren van die auto's. Het Rotterdamse gemeentebestuur ging tegen die uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Die oordeelde dat het gemeentebestuur de ruimte heeft op eigen keuzes te maken bij het nemen van een verkeersbesluit en de bestuursrechter het maatschappelijk gewicht van de gemeente aan het verkeersbesluit hangt, niet ‘naar eigen inzicht’ mag beoordelen.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.