Maatregelen landelijk watertekort afgebouwd

vrijdag 28 september 2018
timer 1 min
De problemen rondom het watertekort in Nederland, nemen langzaam maar zeker af. Daarom wordt nu afgeschaald van niveau 2 (feitelijk watertekort) naar niveau 1 (dreigend watertekort). Hoewel er regionaal nog wel veel verschillen op te merken zijn, is er landelijk gezien geen sprake meer van een grotere vraag dan aanbod van zoet water.

De maatregelen die afgelopen zomer zijn genomen door waterschappen en Rijkswaterstaat, worden langzamerhand afgebouwd. Er is bijvoorbeeld afgesproken dat de Kleinschalige Wateraanvoer (KWA) voor het westen van het land kan worden afgebouwd. Ook zonder deze maatregel kan nu weer voldoende water worden aangevoerd. Wel is nog steeds sprake van onder meer lage rivierafvoeren en verzilting in het IJsselmeer.

Het tekort aan water had de afgelopen maanden vooral nadelige gevolgen voor de waterkwaliteit, landbouw, scheepvaart en industrie. Ondanks de neerslag van de afgelopen weken zijn de grondwaterstanden nog altijd laag. Volledig herstel duurt mogelijk nog maanden.

Vanwege de aanhoudende laagwatersituatie, kunnen schepen op de Rijn minder lading meenemen dan gebruikelijk. Op de Maas zijn de wachttijden voor sluizen op sommige locaties langer dan normaal.


mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.