Ingebruikname Geluidsmeetnet Vliegbasis Leeuwarden

woensdag 21 november 2018 Jan Willem Kerssies 156x gelezen

Op maandagochtend 26 november 2018 wordt de eerste microfoon van het permanente Geluidsmeetnet rond Vliegbasis Leeuwarden officieel in gebruik genomen in het dorpshuis van Marssum. De eer is aan Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser, die als openingshandeling de website lanceert, die aan het geluidsmeetnet is gekoppeld.

Het traject om te komen tot de installatie van het Geluidsmeetnet begon in de Tweede Kamer met de motie-Eijsink, die vroeg om de plaatsing van een permanent geluidsmeetnet rond de vliegbases Leeuwarden en Volkel. De voorbereiding hiervan nam enkele jaren in beslag. In totaal worden er de komende tijd 16 microfoons in de regio geplaatst. Deze registreren het geluid van de vliegbewegingen op en rond de vliegbasis. Via de website is deze registratie te raadplegen door iedereen. De locaties zijn in overleg met de omgeving gekozen.

Vliegbasis Leeuwarden is het eerste militaire veld met jachtvliegtuigen waarbij een permanent geluidsmeetnet wordt geïnstalleerd. Komend jaar krijgt ook Vliegbasis Volkel eenzelfde geluidsmeetnet. Deze geluidsmeetnetten worden aangelegd door de firma Casper BV met wereldwijde ervaring met dergelijke meetsystemen.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.