In polonaise door de stad; hoe houden we de voetganger gelukkig?

vrijdag 7 september 2018
timer 2 min

De voetganger verdient meer aandacht in de mobiliteitsketen, stelt Bo Bos, adviseur bij verkeersbureau XTNT.  “Want lopen biedt veel voordelen. Het creëert meer ruimte voor fiets en ov, meer bewegingsmogelijkheden voor ouderen en is een middel om te onthaasten.”

“Lopen is gezond, duurzaam en vermindert stress. Op korte afstanden kan lopen concurreren met de fiets, zeker als gekeken wordt naar de reis van deur tot deur. En dat geeft winst op modaliteits-, demografisch en maatschappelijk niveau. Voorwaarde is wel dat er meer aandacht voor de voetganger komt, als volwaardig onderdeel van de mobiliteitsketen. Wat daarvoor nodig is: de voetganger op de nationale agenda en onderzoek om aan te tonen wat er gewonnen kan worden door in te zetten op lopen.

Voetganger vrijspel

Samen met ViNotion onderzoeken wij de effecten van een verruiming van de voetgangersruimte (ten koste van de fiets) in de weekenden op de Oudegracht in Utrecht. ViNotion monitort met camera’s de loopstromen van voetgangers en fietsers. Wij analyseren de voetgangersaantrekkelijkheid. In oktober weten we het resultaat, dan heeft de voetganger ruim drie maanden in de weekenden ‘vrijspel’ gehad."

In Verkeerskunde 4 is per abuis een verkeerde versie van dit artikel opgenomen. Bovenstaand bladartikel is de juiste versie

Bo Bos. XTNT op de extra voetgangersruimte op de Oudegracht in Utrecht

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.