In de gemeenten Aalsmeer en Ouder-Amstel wordt notoir hardgereden

donderdag 30 augustus 2018
timer 2 min
In de gemeenten Aalsmeer en Ouder-Amstel rijdt men het vaakst te hard op wegen waar vijftig kilometer per uur gereden mag worden. Dat blijkt uit onderzoek van Nationale Databank Wegverkeergegevens (NDW). De Waddeneilanden en de gemeenten Ferwerderadiel en Enkhuizen zijn de best presterende gebieden.

Voor het onderzoek van het NDW is gekeken naar het aantal snelheidsoverschrijdingen op 50 km-wegen. Met behulp van de historische database heeft het NDW voor deze wegen bepaald hoe vaak de maximumsnelheid wordt overschreden. Hiervoor is gebruikgemaakt van een complete maand aan snelheidsdata.

Zeeland en Friesland de beste provincies

Afgaande op de resultaten zijn Zeeland en Friesland de beste provincies. Overijssel scoort het slechtst, daar wordt op bijna achttien procent van de 50 km-wegen te hard gereden. Op gemeentelijk niveau scoren Aalsmeer en Ouder-Amstel het minste. In beide gemeenten wordt op meer dan 35 procent van de 50 km-wegen te hard gereden.

Interpretatie resultaten lastig
De resultaten interpreteren is lastig volgens het NDW en het is niet zo dat de overtredingen alleen te koppelen zijn aan de ‘plaatselijke rijstijl’. Dat in de ene gemeente meer tijd en geld gestoken wordt qua handhaving dan in de andere, zal een effect hebben op de resultaten. Ook de wegomstandigheden zijn bepalend. Op ruim opgezette, geasfalteerde 50 km-wegen in een landelijke omgeving wordt vaker ongemerkt te hard gereden. Maar, zo stelt het NDW: 'Wie weet, doet de volksaard in een regio toch ook een kleine duit in het zakje. De gemeentelijke verschillen in snelheidsoverschrijdingen zijn er fors genoeg voor.’
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.