Gebruik mobieltjes en muziekspelers op de fiets wordt strafbaar

dinsdag 25 september 2018 Jan Willem Kerssies 0 reacties 164x gelezen

Vanaf 1 juli 2019 is het niet meer toegestaan om te appen op de fiets of met een muziekspeler op door dorp of stad te rijden. Dat blijkt uit een voorstel van ministers Van Nieuwenhuizen van IenW en Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De politie zegt dat het verbod te handhaven is.  
De ministers willen een algeheel verbod op mobiele elektronische apparaten op de fiets. In de auto, op de motor en brommer is het sinds 2002 al verboden om een mobiel te gebruiken achter het stuur. Daar komt nu dus de fiets bij.

Appen en fietsen gaat niet samen
Minister van Nieuwenhuizen is duidelijk waarom het verbod er moet komen: “Omdat het gewoon gevaarlijk is”, zegt ze tegenover de camera’s van de NOS. “Mensen denken dat ze op de fiets kunnen multitasken door te appen terwijl ze rondrijden. Maar dat is gewoon niet zo. Je ziet niet die auto die toch net een inhaalmanoeuvre blijkt te maken. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus vandaar dit verbod.”

Omvang en aard zijn veranderd
Aanvankelijk werd een mobiel op de fiets toegestaan omdat er gedacht werd dat fietsers door de lagere snelheid minder risico liepen. Van Nieuwenhuizen schrijft nu in een brief aan de Tweede Kamer dat de aard en de omvang van het telefoongebruik op de fiets veranderd is door sociale media en de toename van het aantal smartphones. Op fietspaden is het drukker geworden en door de opkomst van de elektrische fiets nemen de verschillen in snelheid toe. “Bovendien komt het verbod tegemoet aan een dringende maatschappelijke wens", aldus de minister.

Cijfers
Van Nieuwenhuizen zegt dat uit cijfers niet blijkt dat veel fietsers ernstig gewond raken of overlijden door het gebruik van een telefoon. "Maar elk door appen of bellen op de fiets veroorzaakt ongeval is er een te veel."

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.