Forse stijging nieuwe personenauto’s door nieuwe WLTP emissietest

dinsdag 4 september 2018 Jan Willem Kerssies 0 reacties 68x gelezen

De registraties van nieuwe personenauto’s is in augustus 2018 met 42,1 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC. De forse stijging is met name het gevolg van registraties van nieuwe auto’s die door de invoering van de WLTP emissietest per 1 september anders niet meer verkocht konden worden.

Per 1 september moet de CO2-uitstoot van alle nieuwe personenauto’s in Europa worden vastgesteld volgens de Worldwide harmonised Light vehicles Test Procedure (WLTP). De nieuwe laboratoriumtest benadert meer de praktijkomstandigheden dan de oude NEDC-methode.

Nog één jaar verkoop
Bij de introductie van de Europese eisen aan auto’s, mag de auto-industrie bestaande voorraden onder bepaalde condities nog een jaar uitverkopen. Voor Nederland zijn dat alle NEDC restantvoorraadauto’s die voor 1 juni 2018 zijn geproduceerd. Deze auto’s mogen dan tot 1 september 2019 worden verkocht. De afgelopen maanden hebben automerken de voorraden aangelegd en is er momenteel volop voorraad aanwezig op de markt die tegen de ‘oude’ prijzen mogen worden verkocht.  

De NEDC auto’s die na 1 juni 2018 zijn gebouwd en daardoor niet in restantvoorraadregeling passen, moesten voor 1 september 2018 op kenteken zijn gezet. Dit zorgt ervoor dat de afgelopen maand het aantal registraties sterk is toegenomen. In totaal werden in Nederland 41.355 nieuwe auto’s geregistreerd.

Onderzoek
 
De Nederlandse overheid zegt dat de consument niet gedupeerd mag worden door eventuele negatieve prijseffecten van de nieuwe testmethode. Op dit moment onderzoeken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en het ministerie van Financiën samen met RAI Vereniging en BOVAG wat het BPM effect van de WLTP op de Nederlandse markt is.

 

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.