Duizenden bestuurders leveren rijbewijs niet in bij CBR

vrijdag 19 oktober 2018 Jan Willem Kerssies 0 reacties 51x gelezen

Uit cijfers van het CBR blijkt dat duizenden mensen van wie het rijbewijs ongeldig is verklaard, het document niet hebben opgestuurd. De bestuurders zijn bijvoorbeeld gestraft omdat ze met teveel drank of drugs in de auto zijn gestapt.

De NOS vroeg de cijfers op bij het CBR. Hieruit blijkt dat sinds 2016 meer dan vijfduizend mensen onterecht het rijbewijs nog op zak hebben. "Met het oog op de verkeersveiligheid vinden wij het belangrijk dat het rijbewijs wordt ingeleverd", zegt een woordvoerder van het CBR. "Na een ongeldigheidsverklaring wijzen wij onze klanten daar met klem op."

Strenger straffen
“Mensen zonder rijbewijs moeten strenger worden gestraft”, zegt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De maximale gevangenisstraf moet worden verhoogd van drie maanden naar een jaar zo vindt hij. "Als je om een of andere reden je rijbewijs moet inleveren, dan moeten we zorgen dat je dat ook doet."

Kwalijk
"Je moet gewoon geschikt zijn om aan het verkeer deel te nemen. Heel kwalijk dit”, reageert Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur. “Als je bijvoorbeeld wegens drankgebruik niet meer de weg op mag, dan wil ik wel graag dat dat gehandhaafd wordt."   

CBR heeft niet de bevoegdheid om rijbewijzen op te eisen. Via een aangetekende brief en één via normale post worden bestuurders op de hoogte gesteld. En meer kan de organisatie niet doen. "Het CBR is nu eenmaal geen opsporingsinstantie", zegt de woordvoerder. "We zijn blij met strengere controle door de politie."

Met klem op gewezen
"Met het oog op de verkeersveiligheid vinden wij het belangrijk dat het rijbewijs wordt ingeleverd", gaat de woordvoerder verder. "Na een ongeldigheidsverklaring wijzen wij onze klanten daar met klem op."


Het is niet zo dat iedereen met een ongeldig rijbewijs nog heeft, ook in de auto stapt zo zegt het CBR. Toch laten cijfers van de politie zien dat het geregeld plaatsvindt: jaarlijks worden er bijna drieduizend mensen aangehouden zonder geldig rijbewijs.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.