Droogte blijft aanhouden en zorgt voor meer hinder scheepvaart

dinsdag 14 augustus 2018 Redactie 50x gelezen

De grondwaterstand daalt, de waterkwaliteit verslechtert, zwemmers moeten oppassen voor blauwalg en ook de scheepvaart heeft steeds meer last van de droogte. Dit alles blijkt uit de Droogtemonitor van het Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW).

De maatregelen tegen de droogte zullen nog wel even van kracht blijven. De Prinses Irenesluizen bij Wijk bij Duurstede worden ingezet om extra zoet water naar het Amsterdam Rijnkanaal te sturen. Dit om verdere verzilting van het water tegen te gaan. Voor onder andere natuur en industrie is zoetwater van groot belang. Rijkswaterstaat bekijkt samen met de scheepvaartsector hoe de maatregel zo min mogelijk effect heeft voor de scheepvaart.  

Hinder neemt toe voor de scheepvaart
Door de lage waterstanden kunnen de schepen minder diep geladen worden en dus neemt de hinder voor de scheepvaart toe. Ook de wachttijden bij sluizen kunnen langer zijn dan gebruikelijk. Om de waterafvoer te beperken en verzilting tegen te gaan geldt bij verschillende sluizen een aangepast schutregime. Dit geldt vooral voor de Maas en de Brabantse kanalen.

Uitkijken voor blauwalg
De verslechterde waterkwaliteit zorgt voor een toename van blauwalg. Mensen wordt opgeroepen om alert te zijn op waarschuwingsborden aan de waterkant. Daarnaast kan er, voor het zwemmen, gekeken worden op zwemwater.nl voor de meest actuele situatie. Ondanks de regen van de afgelopen dagen blijft de droogte aanwezig. Ook de oproep om niet te veel water te verspillen blijft van kracht zo zegt het managementteam watertekorten.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.