Droogte blijft aanhouden en zorgt voor meer hinder scheepvaart

dinsdag 14 augustus 2018 Redactie 0 reacties 58x gelezen

De grondwaterstand daalt, de waterkwaliteit verslechtert, zwemmers moeten oppassen voor blauwalg en ook de scheepvaart heeft steeds meer last van de droogte. Dit alles blijkt uit de Droogtemonitor van het Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW).

De maatregelen tegen de droogte zullen nog wel even van kracht blijven. De Prinses Irenesluizen bij Wijk bij Duurstede worden ingezet om extra zoet water naar het Amsterdam Rijnkanaal te sturen. Dit om verdere verzilting van het water tegen te gaan. Voor onder andere natuur en industrie is zoetwater van groot belang. Rijkswaterstaat bekijkt samen met de scheepvaartsector hoe de maatregel zo min mogelijk effect heeft voor de scheepvaart.  

Hinder neemt toe voor de scheepvaart
Door de lage waterstanden kunnen de schepen minder diep geladen worden en dus neemt de hinder voor de scheepvaart toe. Ook de wachttijden bij sluizen kunnen langer zijn dan gebruikelijk. Om de waterafvoer te beperken en verzilting tegen te gaan geldt bij verschillende sluizen een aangepast schutregime. Dit geldt vooral voor de Maas en de Brabantse kanalen.

Uitkijken voor blauwalg
De verslechterde waterkwaliteit zorgt voor een toename van blauwalg. Mensen wordt opgeroepen om alert te zijn op waarschuwingsborden aan de waterkant. Daarnaast kan er, voor het zwemmen, gekeken worden op zwemwater.nl voor de meest actuele situatie. Ondanks de regen van de afgelopen dagen blijft de droogte aanwezig. Ook de oproep om niet te veel water te verspillen blijft van kracht zo zegt het managementteam watertekorten.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.