De strijd om ruimte voor de voetganger in de binnenstad

donderdag 9 augustus 2018 Jan WIllem Kerssies 0 reacties 126x gelezen

De 9 Straatjes in Amsterdam is een fameus winkelgebied in de Amsterdamse grachtengordel. Bezoekers, bewoners en ondernemers strijden om de schaarse ruimte van het gebied. Lony Scharenborg, winkelstraatmanager van De 9 Straatjes: “Het is een enorme uitdaging om het veilig, leefbaar en aantrekkelijk te houden en het tegelijk iedereen naar de zin te maken.”

Scharenborg probeert het voor iedereen zo prettig mogelijk te maken. En dat is een hele uitdaging aangezien er vele belangen spelen. Onder het mom ‘het botst op alle fronten’ legt ze haar visie graag aan een ieder voor. Dat doet ze door middel van allerlei voorbeelden uit de praktijk. Stapje-voor-stapje zocht ze naar de juiste oplossingen voor De 9 Straatjes.

Auto beschermt de voetganger
Een treffend voorbeeld uit de praktijk was de autovrij-pilot. "Voetgangers 'zwalken' vaak”, vertelt Scharenborg. “En zodra er geen auto's rijden letten ze niet op waar ze lopen. Maar fietsers en scooters rijden snel en gehaast. Er ontstonden gevaarlijke situaties met op de drukste momenten flink wat incidenten." De auto bleek dus de voetganger te beschermen in De 9 Straatjes.

Polonaise door de winkelstraat
In de stadcentra van de grote steden zoals Amsterdam en Utrecht wordt het steeds drukker op straat. Stromen bewoners, werknemers, winkelend publiek en toeristen schuifelen als in een polonaise achter elkaar aan door de winkelstraten. Hoe houden we nou de drukte in de hand? En hoe geven we de voetganger meer ruimte? Bo Bos van XTNT vertelt graag haar visie over dit onderwerp.

Geïnteresseerd in deze thema’s? Kom naar het Nationaal Voetgangerscongres!
Bovengenoemde thema’s zijn onderwerpen tijdens het Nationaal Voetgangerscongres op 25 september. Evenals een heleboel andere interessante vraagstukken. Kijk voor meer informatie en het hele programma op nationaalvoetgangerscongres.nl.

Wil je zeker zijn van een plek tijdens het Nationaal Voetgangerscongres? Meld je dan snel aan via deze link! Gun je jouw collega's ook een inspirerende dag? Nodig jouw collega's uit om deel te nemen. Zij mogen bij vermelding van jouw organisatienaam voor € 50,- deelnemen.

Lees hier het artikel uit Straatbeeld over De 9 Straatjes


Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.