De ANWB is al 135 jaar onderweg - en blijft relevant

donderdag 5 juli 2018
timer 2 min

Op 1 juli was het 135 jaar geleden dat de Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond, kortweg de ANWB, werd opgericht op de Maliebaan in Utrecht. Ter ere hiervan schreven verenigingshistorici Hans Buiter en Peter Staal het jubileumboek ‘Het avontuur van de ANWB. 135 jaar onderweg’.

Het boek biedt de eerste complete geschiedenis van de ANWB in 25 jaar tijd en is daarmee toegankelijk voor een groot publiek, vertelt Buiter. “Een boek is over 25 of 50 jaar gegarandeerd nog leesbaar - iets dat bij een digitaal product zeer de vraag is. Daarnaast valt een boek valt op. Digitale uitingen gebruiken we wel om naar het boek te verwijzen.”

Belangrijke onderwerpen

In het boek wordt de lezer meegenomen langs belangrijke onderwerpen, zoals de uitbouw van de recreatieve fietspaden in de jaren twintig en dertig door de rijwielpadverengingen onder leiding van de ANWB (waardoor 2500 km aan recreatief fietspad gebouwd werd), de modernisering van het wegennet in de jaren dertig ten baten van de auto gesouffleerd door het Nederlands Wegencongres (met daarin de ANWB als centrale speler) en de uitbouw van het kampeerwezen in de jaren vijftig en zestig.

Relevantie 

Vele bonden gaven er in de loop der jaren de brui. De ANWB zag ze komen en gaan en bleef zelf altijd bestaan. Volgens Buiter komt dat door innovatief en wendbaar te zijn en daarmee voortdurend relevant.

Ook vandaag de dag is de ANWB nog volop relevant, vanwege zijn rol in het stimuleren van elektrische mobiliteit, connected cars en verkeersveiligheid. Zo is het ANWB-ledenpanel elk kwartaal aanwezig in ons magazine, maakt de bond zich hard voor onder meer betere voorlichting over fietsaccu’s en pleit zij voor navigatie-updates voor in-car-navigatiesystemen.

Het avontuur van de ANWB. 135 jaar onderweg

Hans Buiter en Peter Staal

Gebonden uitgave | 23 x 28 cm

192 pagina’s met 200 illustraties in kleur

ISBN 978 90 6868 759 0

€ 24,95 (voor leden van de ANWB: € 19,95)

(te koop bij de ANWB en Thoth en in de winkels)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.