Chartered Engineers: professionals met een glansje

vrijdag 26 oktober 2018 Jan Willem Kerssies 0 reacties 22x gelezen

Micaela dos Ramos, directeur KIVI, introduceerde in 2015 een Nederlandse variant op het erkende opleidingssysteem Chartered Engineer. Zij ontwikkelde de methodiek door tot middel voor continue professionele ontwikkeling in een ecosysteem waarin werkveld, onderzoek en onderwijs nauw bij elkaar zijn betrokken.

Medio 2013 trad Dos Ramos aan als directeur KIVI met de opdracht om een moderniseringsslag door te voeren bij de vakvereniging voor ingenieurs. Afgestudeerd als ingenieur op competentieontwikkeling van vakmensen ging Dos Ramos op zoek naar een systematiek voor continue professionele ontwikkeling van vakmensen. Na een internationale analyse van allerlei ontwikkelingsmethodieken kwam zij uit bij het opleidingssysteem Chartered Engineer. In 2015 startte de Nederlandse variant. Het jaar erop is de methode officieel aangemeld bij de International Engineering Alliance. En in 2017 kreeg de Nederlandse uitvoering officiële goedkeuring.

 
Vijf kernpunten

De Chartered Engineer-methodiek werkt als volgt: je start met een portfolio in de Online Professional Development tool (OPD), dat is de online omgeving. Deze helpt je om op een systematische manier een portfolio aan te leggen, waarvoor je vooral nadenkt en registreert wat je doet, waarom je iets doet en op welke manier je tot beslissingen komt. Eventueel schakel je de hulp in van een mentor uit je eigen bedrijf of sector. Zodra je er klaar voor bent, stuur je het portfolio door naar een reviewer. Deze bereidt je voor op een mondeling en schriftelijk examen. Voor het schriftelijk examen wordt je portfolio getoetst op vijf kernpunten: het opdoen en teruggeven van vakinhoudelijke kennis, technische uitvoering, leiderschaps- en managementkwaliteiten, communicatieve vaardigheden en teamwork en ten slotte professioneel commitment, ofwel ethisch handelen en kwesties als veiligheid en duurzaamheid.


Dos Ramos: “De reviewer staat aan jouw kant en geeft aan wanneer je portfolio voldoende is om te worden getoetst door twee assessors, een uit je vakgebied en een ingenieur buiten het vakgebied. Deze laatste vertegenwoordigt de buitenwereld. De assessors gaan een lang gesprek aan met de kandidaat-Chartered Engineer. Hun beoordeling is gebaseerd op dit gesprek en op een toets van de portfolio, waarbij alle vijf kernpunten een voldoende moeten scoren. Na het behalen van de kwalificatie kun je weer terug naar je mentor, of zelf mentor, reviewer of assessor worden. Het online-systeem leert je om je kwalificatie op niveau te houden. Zo vul je periodiek in op welke manier je aan je eigen ontwikkeling hebt gewerkt.”

 

Streven naar excellentie

Dos Ramos’ doel is bereikt. De methodiek levert de professional context, netwerk en erkenning en brengt binnen een sector vraag naar en aanbod van gerichte vakopleidingen bij elkaar. Dit resulteert in een generatie vakmensen, of zoals Dos Ramos ze graag noemt 'professionals met een glansje’, die continu in staat zijn om te helpen bij transitie- en innovatievraagstukken. “En dat helpt zowel de individuele vakmens als een hele sector bij het streven naar excellentie.”

De methode is al in verschillende sectoren ingebed, zoals in de maritieme sector, de hightech en de waterbouw. Dos Ramos: “Op het Nationaal verkeerskundecongres presenteer ik de methode voor de sector verkeer en vervoer. Ik doe een oproep voor een werkgroep die de Chartered Engineer-methode ook in deze sector introduceert.”

NVC 2018
Micaela dos Ramos is keynote speaker op het Nationaal verkeerskundecongres 2018?
1 november, ’s-Hertogenbosch, Gastheer B5. Kijk voor meer informatie op
www.nationaalverkeerskundecongres.nl

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.