CBS: In 2017 meer verkeersdoden op de fiets dan in de auto

woensdag 25 april 2018 Pieter Steenbergen 0 reacties 305x gelezen

In 2017 kwamen 613 mensen om in het verkeer, 16 dodelijke slachtoffers minder dan in 2016. Vorig jaar vielen voor het eerst meer dodelijke slachtoffers op de fiets dan in een auto. Een kwart van de fietsslachtoffers verongelukte op een e-bike. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In 2017 kwamen 206 fietsers om  in het verkeer, 17 meer dan in 2016 en het hoogste aantal in tien jaar. In 2017 kwamen 201 inzittenden van een personenauto om het leven, 30 minder dan in 2016. Het is voor het eerst dat er meer dodelijke verkeersslachtoffers op de fiets zijn dan in de auto. Verder overleden 58 voetgangers, 51 motorrijders, 41 brom- en snorfietsers en 25 bestuurders van een scootmobiel als gevolg van een verkeersongeluk, zo maakt CBS vandaag bekend.

 

Meer mannen overleden door fietsongeval

De toename van het aantal fietsslachtoffers geldt alleen voor mannen. Het aantal mannelijke fietsdoden ging van 125 in 2016 naar 148 in 2017. Bij vrouwen is het aantal verkeersdoden op de fiets iets afgenomen, van 64 in 2016 naar 58 in 2017.

65 plus
Twee derde van alle fietsdoden was 65 jaar of ouder. Ook afgezet tegen de bevolkingsomvang is dit een relatief groot aandeel. Deze groep maakt de minste fietskilometers. 3 procent van de dodelijke fietsslachtoffers was jonger dan 18 jaar. In alle leeftijdsgroepen overleden meer mannen dan vrouwen door een fietsongeval.

Aantal fietsdoden onder mannen op e-bike bijna verdubbeld
In 2017 zijn 57 mensen verongelukt op een e-bike. Dit is ruim een kwart van alle fietsdoden. Het aantal e-bikedoden is 17 hoger dan in 2016. Deze toename is alleen bij mannen opgetreden. Het aantal e-bikeslachtoffers onder mannen ging van 20 in 2016 naar 38 in 2017. Meer dan drie kwart van hen was 65-plusser. In deze groep is het aantal e-bikedoden verdubbeld, van 15 in 2016 naar 31 in 2017. 

Investering
Minister Cora van Nieuwenhuizen vreesde dat het aantal verkeersdoden verder zou stijgen, zo vertelde ze deze week aan het AD. Deze verwachting is niet uitgekomen.
De verkeersminister maakt desalniettemin 50 miljoen euro vrij om te investeren in de veiligheid van wegen waar veel ongelukken gebeuren. Halverwege april publiceerde SWOV overigens een onderzoek naar veilige wegbermen langs autosnelwegen. Daaruit bleek dat een combinatie van obstakelvrije zones en geleiderails de veiligheid verder optimaliseert.

Smartphone
Veilig Verkeer Nederland is geschokt over het hoge aantal verongelukt fietsers, zo stelt de organisatie in een reactie. 'Voor het eerst is het aantal autododen ingehaald door het aantal fietsdoden. En dat in fietsland nummer 1!', schrijft VVN in een persbericht. 'Veilig Verkeer Nederland heeft eerder aangegeven dat de stijging van het aantal verkeersdoden waarschijnlijk te maken heeft met het toenemend smartphonegebruik tijdens verkeersdeelname. De aantrekkingskracht van de smartphone is voor de gemiddelde verkeersdeelnemer onweerstaanbaar. We kunnen er gewoonweg niet vanaf blijven.'

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.