Autodelen blijft stormachtig groeien

donderdag 27 september 2018 Jan Willem Kerssies 118x gelezen

Autodelen is in tien jaar tijd geworden tot een serieus alternatief voor een eigen auto. In totaal gebruiken zo'n vierhonderdduizend mensen een deelauto. Dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor Autodelen van kennisplatform CROW-KpVV.

In Nederland werden er in 2018 ongeveer 41.000 deelauto’s gebruikt zo blijkt uit de monitor. Dat zijn tienduizend auto’s meer dan vorig jaar. De groei was het grootst in de grote steden waar al de meeste deelauto’s stonden. De meeste deelauto’s, ruim zevenduizend, staan in Amsterdam. Maar als je het aantal inwoners meetelt, is Utrecht de gemeente met de meeste deelauto’s per inwoner, ruim  950 per 100.000 inwoners. 


Schonere auto’s

Deelauto’s zijn over het algemeen milieuvriendelijker dan het gemiddelde wagenpark in Nederland. Van het totale deelautowagenpark is 6,5 procent volledig elektrisch. Dat is vier keer zoveel als voor het gehele Nederlandse wagenpark.


Car sharing platforms 

De meeste deelauto’s zijn  ‘car sharing platform’ auto’s, ook wel peer-to-peer deelauto’s genoemd. Dat zijn eigen auto’s die mensen aanbieden om te delen. Dit type deelauto groeit heel snel omdat het vrij eenvoudig is om hieraan mee te doen en omdat aanbieders als SnappCar veel energie steken in het uitbreiden van hun netwerk.

Maar ook alle andere vormen van autodelen laten een constante groei zien. Bekende aanbieders van deelauto’s zijn Greenwheels, MyWheels, Car2Go en WeGo.
 

Green Deal

De monitor is onderdeel van de ‘Green Deal Autodelen’. In het kader van het energieakkoord is er in ieder geval reden genoeg voor de deelnemers om een nieuwe Green Deal af te spreken. In deze nieuwe deal wordt meer nadruk gelegd op het bevorderen van het aantal autodelers.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.