Autodelen blijft stormachtig groeien

donderdag 27 september 2018 Jan Willem Kerssies 0 reacties 131x gelezen

Autodelen is in tien jaar tijd geworden tot een serieus alternatief voor een eigen auto. In totaal gebruiken zo'n vierhonderdduizend mensen een deelauto. Dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor Autodelen van kennisplatform CROW-KpVV.

In Nederland werden er in 2018 ongeveer 41.000 deelauto’s gebruikt zo blijkt uit de monitor. Dat zijn tienduizend auto’s meer dan vorig jaar. De groei was het grootst in de grote steden waar al de meeste deelauto’s stonden. De meeste deelauto’s, ruim zevenduizend, staan in Amsterdam. Maar als je het aantal inwoners meetelt, is Utrecht de gemeente met de meeste deelauto’s per inwoner, ruim  950 per 100.000 inwoners. 


Schonere auto’s

Deelauto’s zijn over het algemeen milieuvriendelijker dan het gemiddelde wagenpark in Nederland. Van het totale deelautowagenpark is 6,5 procent volledig elektrisch. Dat is vier keer zoveel als voor het gehele Nederlandse wagenpark.


Car sharing platforms 

De meeste deelauto’s zijn  ‘car sharing platform’ auto’s, ook wel peer-to-peer deelauto’s genoemd. Dat zijn eigen auto’s die mensen aanbieden om te delen. Dit type deelauto groeit heel snel omdat het vrij eenvoudig is om hieraan mee te doen en omdat aanbieders als SnappCar veel energie steken in het uitbreiden van hun netwerk.

Maar ook alle andere vormen van autodelen laten een constante groei zien. Bekende aanbieders van deelauto’s zijn Greenwheels, MyWheels, Car2Go en WeGo.
 

Green Deal

De monitor is onderdeel van de ‘Green Deal Autodelen’. In het kader van het energieakkoord is er in ieder geval reden genoeg voor de deelnemers om een nieuwe Green Deal af te spreken. In deze nieuwe deal wordt meer nadruk gelegd op het bevorderen van het aantal autodelers.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.