Auto’s communiceren met elkaar én verkeerslichten

dinsdag 11 september 2018
timer 2 min

Auto’s die met elkaar én verkeerslichten communiceren, reden vorige week over de eerste slimme weg van Nederland, de N205 in de provincie Noord-Holland. In totaal zeven auto's met een speciale cruise control reden tussen het 'normale' verkeer van 3 tot en met 7 september.  

De provincie onderzoekt zo wat de effecten op de verkeersveiligheid en doorstroming zijn. De auto’s staan met elkaar in verbinding en houden automatisch afstand van elkaar. Hierdoor blijven ze als een ‘treintje’ bij elkaar en weten ze wanneer hun voorganger optrekt of remt. Met de speciale cruise control reageert de auto veel sneller op zijn voorganger dan bestuurders dat kunnen. Het systeem heet coöperatieve adaptieve cruise control (CACC).

Meer auto's op de weg
“Het verwachte voordeel van deze speciale cruise control is dat wegen efficiënter gebruikt kunnen worden. Er kunnen meer auto’s op een stuk weg rijden én er kunnen meer auto’s door het groene licht rijden”, aldus gedeputeerde mobiliteit Elisabeth Post van de provincie Noord-Holland. De ontwikkelingen in de technologie en nieuwe systemen gaan snel. Post zegt hierover: ”De provincie wil graag weten of dit nieuwe systeem bij kan dragen aan de verkeersveiligheid en onderzoekt het effect van de doorstroming. Niet alleen voor de auto’s met het systeem en onze provinciale wegen, maar juist ook voor het overige verkeer.”

Intelligente verkeerslichten herkennen aankomend verkeer
Op de N205 zijn alle verkeerslichten al eerder dit jaar intelligent gemaakt. Intelligente verkeerslichten kunnen aankomend verkeer ‘herkennen’, anticiperen op actuele verkeersdrukte en communiceren met het verkeer. De verkeerslichten communiceren dus ook met het treintje van auto’s. Het verkeerslicht herkent het treintje en blijft indien mogelijk langer groen, waardoor alle zeven auto’s door kunnen rijden.

Slimmer reizen
Smart mobility, dat is steeds slimmer reizen in Noord-Holland. De provincie zorgt ervoor dat haar wegen en vaarwegen zo optimaal mogelijk gebruikt kunnen worden, zodat het verkeer goed en veilig door kan rijden of varen. Om ook in de toekomst bereikbaar en leefbaar te blijven zorgt de provincie ervoor dat al het verkeer met elkaar en met de wegen en verkeerslichten kan communiceren.

Bekijk het filmpje over de communicerende auto's:

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.