Alle Stints uit voorzorg van de openbare weg gehaald

maandag 1 oktober 2018 Jan Willem Kerssies 0 reacties 88x gelezen

Alle Stints, de elektrische bakfiets gebruikt voor kindervervoer, mogen vanaf twaalf uur vannacht niet meer op de openbare weg rijden. De Stint heeft potentiële veiligheidsrisico’s zo concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op basis van de eerste voorlopige onderzoeksresultaten.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) heeft op basis van de eerste resultaten besloten om het voertuig ‘te schorsen’. Naar aanleiding van het ongeluk in Oss op 20 september hebben politie, Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en ILT de afgelopen dagen een verkennend technisch onderzoek uitgevoerd naar enkele Stints. Bij het ongeluk in Oss kwamen vier kinderen om het leven toen een Stint op een trein botste. Een ander kind en een begeleidster raakten gewond.

Ingrijpend besluit

De Stints worden in ieder geval van de weg gehaald tot alle onderzoeken zijn afgerond. De minister zei hierover in een persconferentie: "Ik besef dat dit een ingrijpend besluit is, met ook praktische gevolgen voor de kinderdagverblijven. Maar iedereen realiseert zich dat de veiligheid vooropstaat. Daarom heb ik dit besluit genomen."

Twijfels over technische constructie

De eerste voorlopige resultaten uit het onderzoek geven aanleiding tot twijfels over de technische constructie van de Stint. Het zou ertoe kunnen leiden dat een Stint bijvoorbeeld stilvalt of juist niet meer remt. Ook zijn er op eigen initiatief technische wijzigingen doorgevoerd aan het ontwerp van de Stints zonder deze opnieuw ter goedkeuring voor te leggen bij het ministerie van IenW. Dit kan een risico vormen voor de bestuurder, de kinderen en andere weggebruikers.

Op de vraag of de elektromagnetische straling van de spoorwegovergang in Oss invloed heeft gehad op de Stint zegt Van Nieuwenhuizen. "Dat kan ook een mogelijk oorzaak zijn, maar ook dat onderzoek wordt de komende maanden afgerond."

Voorbarig besluit

De eerste voorlopige resultaten zijn besproken met Edwin Renzen, de maker van de Stint. Tegenover de NOS noemt hij het besluit van de minister voorbarig. "Er is geen onderzoek gedaan naar het wrak. Ze gaan uit van een werkhypothese, maar dat zou geen aanleiding moeten zijn om per direct alle Stints te verbieden op de openbare weg."

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.