“Het eerste dat je doet als je wakker bent… is voetganger worden”

Christiaan Kwantes, Goudappel Coffeng

donderdag 6 september 2018 Nettie Bakker 0 reacties 265x gelezen

“Er is meer ruimte nodig voor voetgangers, zonodig ten koste van de fiets.” Deze stelling durft Christiaan Kwantes, adviseur Mobiliteit en Ruimte bij Goudappel Coffeng, aan. Zijn boodschap wordt soms ervaren als een knuppel in het hoenderhok, maar Kwantes gaat de discussie graag aan.

“Juist in fietsland Nederland zijn voetgangers een ondergeschoven kindje. Zowel bij mijn studies planologie en verkeerskunde was geen expliciete aandacht voor de voetganger in het verkeer. Hooguit spraken we over ‘langzaam verkeer’ waarin voetgangers en fietsers samen een categorie vormen. Onterecht, want de mens wordt na de wekker als eerste voetganger.

Veel voordelen
En kijk eens naar de voordelen: actieve mobiliteit wordt steeds meer ‘voorgeschreven’ als probaat middel tegen welvaartziektes. Daarnaast bevordert lopen de ‘sociale’ gezondheid en veiligheid van een stad. Voetgangersbeleid gaat dus ten diepste over kwaliteit van leven. De aandacht van het vakgebied mobiliteit lijkt zich nu eindelijk te verplaatsen naar ’een schone en gezonde stad’ en ook dan kom je uit op de voetganger. Wereldwijd doen steden die ruimte bieden aan verblijfskwaliteit en lopen het goed, met name steden met een historische binnenstad.

Nationaal Voetgangerscongres
Tijdens het Nationaal Voetgangerscongres presenteren we een voorbeeldproject: De Merwedekanaalzone in Utrecht waar voetgangers een prominente plek krijgen. Vervolgens gaan we interactief met het publiek op zoek naar nieuwe sleutels om de voetganger nog beter op de agenda te krijgen. Dit willen we afsluiten met een concrete agenda voor de organisatie van het Nationaal voetgangerscongres met als doel om volgend jaar een stap verder te zijn.”

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.