Nieuwe watertegel voor droge voeten in Rotterdam

dinsdag 29 september 2015 0 reacties 326x gelezen

In het Rotterdamse Zomerhofkwartier is de eerste Rain(a)way-tegel gelegd in de Rain(a)way Garden Katshoek. Dit gebeurde in aanwezigheid van Wim Kuijken (Deltacommissaris), Henk Ovink (Watergezant), Paul van den Eijnden (hoogheemraad) en Pex Langenberg (wethouder).

Door deze tegels in een 100 meter lange en 4 meter brede tuin zal de wateroverlast in de wijk bij piekbuien minder worden. De Rain(a)way-tegel is een nieuw concept van ontwerpster Fien Dekker en wordt voor het eerst gebruikt in de door De Urbanisten ontworpen Rain(a)way Garden in Rotterdam.

 

Klimaatbestendig

Het Rotterdamse Zomerhofkwartier en de naastgelegen Agniesebuurt hebben bij hevige regenbuien overlast van water op straat, in de achtertuin of kelder. Samen met ondernemers, bewoners en onder meer het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK), woningcorporatie Havensteder, De Urbanisten en de gemeente Rotterdam is reeds een aantal resultaten behaald om de wijk klimaatbestendig te maken.

 

Zo is in 2013 het waterplein Benthemplein aangelegd en is een aantal overtollige parkeerplekken omgetoverd tot een pop-up regentuin. Met de komst van de Rain(a)way Garden worden ook aan de Heer Bokelweg parkeerplaatsen vervangen door meer groen.

 

Alle oplossingen samen
Paul van den Eijnden, hoogheemraad van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, onderstreept het belang van samenwerking: ‘’We hebben elkaar in Rotterdam hard nodig om de kans op wateroverlast bij extreme piekbuien te verkleinen. Daarbij vind ik het belangrijk om nieuwe oplossingen toe te passen. De Rain(a)way Garden is hier een goed voorbeeld van, naast bestaande toepassingen zoals waterpasserende verharding en ondergrondse infiltratiekratten.

 

Alle oplossingen samen dragen ertoe bij dat regenwater wordt opgevangen en het langzaamaan zijn weg in de grond kan vinden. Alleen door kleinschalige maatregelen in de buurt te combineren met grootschalige projecten als waterpleinen en extra oppervlaktewater houden we in de toekomst droge voeten.’

 

Ontwerp en beheer

De Rain(a)way Garden vangt het regenwater van de gevel op en zorgt dat het water langzaam wegzakt in de bodem. Zo wordt bij hevige regenval het rioolsysteem ontlast. In de regentuin wisselen plantvakken en waterdoorlatende tegels elkaar af. De Rain(a)way-tegels zijn bijzonder vormgegeven en geïnspireerd door de Japanse architectuur die wateropvang zichtbaar en mooi maakt.

 

Onderhoud
In de Rain(a)way Garden worden de tegels getest op verschillende aspecten zoals onderhoud en waterdoorlatendheid. Het beheer en onderhoud van de (gemeentelijke grond van de) Rain(a)Way Garden Katshoek is in handen van de gebruikers van het Katshoekgebouw.

 

Credits

Partijen die concreet hebben bijgedragen aan de totstandkoming van de Rain(a)way Garden zijn: het Valorisatieprogramma Deltatechnologie en Water, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Fien Dekker, De Urbanisten, Basement bv, Binder Groenprojecten, Thijssen-Den Brok en de gemeente Rotterdam. Ontwikkelingen in het Zomerhofkwartier worden mede mogelijk gemaakt door LIFE financiering van de Europese Unie

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.