Nieuw datacentrum bewaakt Europese satellietdata

donderdag 17 mei 2018 Guus Puylaert 0 reacties 75x gelezen

Het op 16 mei geopende Galileo Reference Centre in Noordwijk gaat de kwaliteit bewaken van de data die het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo oplevert. Naast het bewaken van de kwaliteit van de diensten van Galileo stemt het Reference Centre ook af met het Amerikaanse GPS en het Russische GLONASS.

Galileo is een Europees systeem voor het bepalen van locatie- en tijd, vergelijkbaar met het (militaire) GPS, maar kan nauwkeuriger tijd en plaats aangeven. Locatiedata kan straks tot 20 centimeter nauwkeurig geleverd worden. Dat is van belang voor veel Location Based services die in veel apps worden gebruikt, zoals autonavigatie, blindengeleiding en noodsignalen systemen.

Minister Cora van Nieuwenhuizen, die de opening verzorgde, in trots dat het Galileo Reference Centre in Nederland staat. “Met de data van Galileo kunnen we straks tot 20 cm nauwkeurig navigeren. De drastische verkorting van reactietijd zal bij reddingsacties mensenlevens sparen.”

Snellere responsetijd
De responsetijd voor noodoproepen wordt op veel plaatsen op aarde verkort van soms een uur tot 10 minuten. Hiermee levert Galileo een grote bijdrage aan het wereldwijde systeem voor opsporing en redding (Search and Rescue). Ook kan via Galileo een signaal verzonden worden dat de noodoproep is ontvangen en wordt verwerkt.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.