Nederland krijgt één uniforme digitale basiskaart

woensdag 17 juli 2013 0 reacties 189x gelezen

Eén uniforme digitale basiskaart voor iedereen is een stap dichterbij. De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT).

Gebruikers kunnen vanaf 1 januari 2016 de basiskaart downloaden of bekijken via een website (Foto: ANWB/AVD)

Gebruikers kunnen vanaf 1 januari 2016 de basiskaart downloaden of bekijken via een website (Foto: ANWB/AVD)

De BGT regelt de eenduidige vastlegging van topografische gegevens zoals de ligging van wegen, water, spoorlijnen, gebouwen en terreinen en wordt vanaf 1 januari 2016 dé grootschalige topografische ondergrond van Nederland. De BGT is bedoeld voor breed gebruik, zowel binnen als buiten de overheid en komt als Open Data beschikbaar.

 

Landelijk uniformiteit
Met de BGT gaan organisaties die gebruik maken van topografische informatie hun grootschalige topografische gegevens op elkaar afstemmen en steeds op dezelfde basiskaart in beeld brengen. De eigen informatie wordt zo beter vergelijkbaar met de informatie van andere organisaties. Zo kan een bouwplan dat met de BGT als basiskaart wordt opgesteld gemakkelijk worden vergeleken met het bestemmingsplan, of met gegevens over de ligging van leidingen in de grond. Hierdoor wordt efficiënter gewerkt en wordt de kans op fouten verkleind. Op dit moment bestaan er al wel basiskaarten, maar deze zijn niet landelijk uniform en verschillende organisaties gebruiken bovendien andere basiskaarten. Door de BGT worden deze vervangen door één uniforme basis die gezamenlijk wordt gemaakt en gebruikt. Ook in de productie wordt dan dubbel werk voorkomen.

 

Basiskaart verplicht gebruiken
Vanaf 1 januari 2017 moet de hele overheid deze basiskaart verplicht gebruiken. In de jaren tot 2016 wordt op basis van de huidige basiskaarten de BGT gemaakt. Dit gebeurt door gemeenten, provincies, waterschappen, Rijkswaterstaat, Prorail, Dienst Regelingen (ministerie van Economische Zaken) en Dienst Vastgoed Defensie. Zij brengen hun huidige basiskaarten in en krijgen allemaal een rol in de omzetting naar de BGT en het actueel houden van de basiskaart als hij er eenmaal is.

 

Algemeen gebruik
De BGT is bedoeld voor iedereen. Gebruikers kunnen de basiskaart downloaden of bekijken via een website.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.