Motorfietsers vallen over zelfrijdende auto

woensdag 7 december 2016 Guus Puylaert 715x gelezen

Zelfrijdende auto’s doen motorrijders vrezen voor hun veiligheid. Daarom trokken drie branche- en belangenverenigingen voor motorrijders bij de RDW aan de bel. Met succes: de rijksdienst wil nu, samen met de organisaties, een testprogramma ontwikkelen, waarin zelfrijdende auto’s worden getest op motorfietsen.

In oktober stuurden de Federation of European Motorcyclists’ Associations (FEMA), de Koninklijke Nederlandse motorrijders Vereniging (KNMV) en de Motorrijders Actie Groep Nederland (MAG NL) een brief naar de RDW, nadat deze het autopilotsysteem van Tesla had goedgekeurd. MAG NL liet weten dat de RDW akkoord gaat met een wijziging in de testvoorwaarden.

Aanrijdingsgevaar

In juli dit jaar werd namelijk nog een motorrijder in Noorwegen aangereden door de zelfrijdende Tesla. Reden voor de verenigingen om hun zorgen te uiten dat motorrijders door het zelfrijdende systeem niet goed worden herkend.

ADAS

Het RDW wil nu samen met de drie motorfietsenorganisaties een testprogramma maken met auto’s die gebruikmaken van ADAS (advanced driver assistance systems). Daarmee wordt duidelijk of de autosensoren de tweewieler herkent en op de juiste manier reageert, door bijvoorbeeld af te remmen. Dit testprogramma moet vervolgens, als het aan de RDW ligt, worden opgenomen in het protocol voor Europese typegoedkeuring.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.