Mobiliteit aan vooravond van nieuw tijdperk

maandag 11 december 2017 Guus Puylaert 0 reacties 220x gelezen

Versnelling leidt tot vertraging en soms letterlijk tot stilstand, zo stelt de Vlaamse ‘mobiliteitsfilosoof’ Kris Peters. Tijdens de bijeenkomst Toekomst van de Fiets op 16 januari spreekt hij over de toekomst van mobiliteit.

Peters doelt op de auto die – volgens eigen zeggen – tegen zijn grenzen aanloopt. Met de verzadiging van het wegennet neemt ook de snelheid van de auto af. Er is steeds meer behoefte aan stilte en rustpunten, waarvoor lopen en fietsen de oplossing bieden.

Kalkoen
Volgens Peters staren we ons blind op de trends. Hij noemt dit de ‘kalkoenfout’: het hele jaar door wordt de kalkoen dagelijks gevoed, en hij raakt steeds mee overtuigd van zijn mooie leven. Totdat hij voor de feestdagen geslacht wordt door de hand die hem voedde. Peters noemt Tesla als voorbeeld. Waarbij ‘sneller’ doorgaat voor ‘beter’. Het nieuwste sportmodel van Tesla kan van 0 naar 100 km/uur in 1,6 seconden.

“Zit de wereld daar op te wachten? In plaats van capaciteit en modal shift gaat het steeds vaker over de essentie: rechtvaardigheid. Over de vraag wie recht heeft op welke mobiliteit, de verdeling tussen ‘haves’ en ‘haves nots’. Mensen zijn zinzoekend en een gevolg is de herontdekking of herwaardering van trage wegen. We herdefiniëren de mobiliteit zelf. Niet de auto maar de wandelschoenen en de fiets maken plaats bij het concreet invullen van mobiliteit.”

Kris Peters spreekt over de toekomst van mobiliteit tijdens de bijeenkomst Toekomst van de Fiets op 16 januari. Kijk voor meer informatie op www.fietsersbond.nl/toekomstfiets.  Het gehele artikel ‘Mobiliteit staat aan de rand van een nieuw tijdperk’ is te lezen in het Verkeerskunde Trendboek dat op 22 december verschijnt.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.