Minister investeert 50 miljoen in ‘dodenwegen’

Van Nieuwenhuizen wil ‘dé minister van verkeersveiligheid' zijn

dinsdag 24 april 2018 Guus Puylaert 0 reacties 161x gelezen

Het kabinet investeert 50 miljoen euro extra in de aanpak van provinciale en gemeentelijke wegen, waar doorgaans 80 km/uur de maximumsnelheid is. Deze wegen staan bekend als zogenaamde ‘dodenwegen’: 85 procent van de verkeersdoden valt op zulke wegen.

Dat maakte minister Cora van Nieuwenhuizen op 24 april bekend, schrijft het AD. Met de 50 miljoen worden vooral de bermen van de N-wegen aangepakt. Daar valt 30 procent van de dodelijke ongevallen.

 
Inrichten wegbermen
Daarbij kunnen obstakels, zoals bomen, worden weggehaald bij de bermen. Of er kunnen juist geleiderails geplaatst worden, om zo een ‘vergevingsgezinde’ berm te ontwikkelen. “Het maakt uit: een enorm dikke boom of mooie groene struiken. Dat kan het verschil maken of je levend van een ongeluk afkomt of niet”, aldus de minister in de krant.

 

Halverwege april publiceerde SWOV overigens een onderzoek naar veilige wegbermen langs autosnelwegen. Daaruit bleek dat een combinatie van obstakelvrije zones en geleiderails de veiligheid verder optimaliseert.

 

Fifty-fifty
Van de investering van 50 miljoen euro gaat de helft naar N-wegen van het Rijk. De andere helft gaat naar provinciale wegen. De provincies leggen daarvoor 75 miljoen euro in, is de afspraak. De minister vindt het belangrijk om ook andere overheden aan te sporen om maatregelen te nemen.


Verkeersdodencijfer
Verder laat de minister aan de krant weten dat ze de ambitie om het aantal verkeersdoden terug te brengen naar 500, wil loslaten. “Het voelt heel raar om 500 als ambitie te hebben. Ik heb daar nooit een goed gevoel bij gehad'', aldus de bewindsvrouw.

 

"De ambitie moet gewoon nul zijn, ook al weet je dat je dat nooit kunt halen. Dus voortaan geldt 'zero tolerance'. Die omslag gaan we nu met zijn allen maken.''

Op 25 april wordt het nieuwe verkeersdodencijfer bekend. En de minister vreest dat het aantal weer hoger is dan het afgelopen jaar. “Het gevoel van urgentie moet echt terug. Bij de vorige akkoorden die gemeenten sloten, zaten we nog in een dalende lijn. Nu niet meer.’’

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.