Miljoeneninvestering in A’dam CS en Zuid

dinsdag 19 juni 2018 Guus Puylaert 0 reacties 53x gelezen

Voor de uitbreiding van 34 naar 57 treinen op Amsterdam Centraal trekt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 150 miljoen euro uit en voor de twee extra perrons op Amsterdam Zuid 200 miljoen, samen met de regio Amsterdam. Daarnaast investeert de regio nog 35 miljoen in deze uitbreiding van het landelijk spoornetwerk. Dit maakte staatssecretaris Van Veldhoven op 18 juni bekend.

De investering gaat gepaard met een analyse die NS en ProRail uitvoerden in opdracht van het ministerie van IenW. Daaruit  blijkt dat een variant met negen doorgaande perronsporen op station Centraal en zes sporen op station Zuid aansluiten bij de groeiende vervoervraag van, naar en binnen Amsterdam. De regio Amsterdam moet voor 2040 worden voorzien van 230.000 extra woningen en de Randstad krijgt de komende tien jaar te maken met een verwachte groei van 500.000 mensen.

Lees ook: Grotere, maar geen nieuwe stations in A’dam (OV-Magazine)

Station Centraal moet voor 2030 worden klaargestoomd voor een tienminutentrein en Zuid moet een ‘internationale hub’ worden. In het project Zuidasdok werd al rekening gehouden met een vijfde en zesde perron.

Internationaal karakter
Voor de internationale reiziger betekent de uitbreiding van Zuid dat ze straks gebruik kunnen maken van het nieuwe station. Binnenlandse reizigers kunnen straks met verschillende tienminutentreinen hun reis maken naar Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid. Hier liggen ook kansen om de IC-direct verder door te laten rijden. De reizigers binnen Amsterdam krijgen meer opties doordat vanaf Zuid de Noord-Zuidlijn in gebruik wordt genomen.

Staatssecretaris Van Veldhoven: “Dit doen we met het Programma Hoogfrequent Spoor. Ik ben blij dat ik samen met de regio Amsterdam kan investeren zodat de trein een nog aantrekkelijker alternatief wordt om van en naar Amsterdam te reizen.”

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.