Masterclass Deelfietsen

donderdag 16 november 2017 21x gelezen

Deelfietsen komen er. Dat staat vast. Om daarop te anticiperen, moeten gemeenten proactief handelen. “Zodra de deelfiets er is, ben je te laat”, stelt Deborah Nas, hoogleraar aan de TU Delft die de Masterclass Deelfietsen op 29 november in Amsterdam of 12 december in Zwolle verzorgt.

Datum

29 november - 12 december 2017

Locatie

Amsterdam / Zwolle

Organisatie

Deborah Nas en Acquire Publishing

Doelgroep

mobiliteitsprofessionals, beleidsmakers, stadsontwikkelaars, (verkeers-)planologen, onderzoekers, verkeersveiligheidsspecialisten, stadsmakers, inrichters openbare ruimte

Ze noemt China als voorbeeld. “Daar werd het allemaal maar toegestaan en is het uit de klauwen gelopen. Inmiddels is de overheid opgezadeld met torenhoge kosten en zijn er zelf fietskerkhoven.” In China hebben Nas en haar collega’s vijf soorten problemen gesignaleerd, die in Nederlandse steden ook gaan plaatsvinden als er niets gebeurt. “De gemeente Amsterdam heeft inmiddels de deelfietsen verboden. Maar dat is niet de oplossing want daarmee mis je ook de voordelen die deelfietsen kunnen bieden. Zoals minder auto's in de stad en betere luchtkwaliteit."

 

Masterclasses

Tijdens de Masterclasses zal de deelfietsexpert vier dingen bespreken. Het begint met awareness creëren. “Ten eerste wil ik laten zien wat er gebeurt als je te laat reageert, zoals in China. En vervolgens wil ik inzicht bieden in het gedrag en de drijfveren van al die nieuwe diensten en gebruikers binnen de deeleconomie.”


Zodra de ernst van de situatie bij de deelnemers bekend is, wil Nas oplossingen aanreiken. “De belangrijkste vraag is wat kan je kunt doen om dit probleem voor te zijn. Uiteindelijk wil ik de deelnemers naar huis sturen met het besef van de urgentie van de situatie, met argumenten om collega’s te overtuigen én met concrete oplossingsrichtingen.”

De Masterclass wordt gegeven op 29 november, om 13.30 uur op Prinsengracht 739-741 in Amsterdam en op 12 december, om 13.30 uur aan Schrevenweg 3 in Zwolle. “Mocht u van ver komen, dan kunt u op het station makkelijk een deelfiets pakken”, besluit Nas met een knipoog.

 

Voor wie

De Masterclass Deelfietsen is met name interessant voor mobiliteitsprofessionals, beleidsmakers, stadsontwikkelaars, (verkeers-)planologen, onderzoekers, verkeersveiligheidsspecialisten, stadsmakers, inrichters openbare ruimte. Meer informatie vindt u hier.Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2017 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.