Lokfiets schrikt fietsendieven af

Onderzoek naar het effect van de inzet van lokfietsen op de fietsendiefstal

donderdag 22 juni 2017 Guus Puylaert 68x gelezen

Door de inzet van lokfietsen daalt het aan fietsdiefstallen aanzienlijk. Het aantal aangiftes van gestolen fietsen in gemeentes die lokfietsen gebruiken, daalt in een jaar tijd met 40 procent. Dat gunstige effect houdt minstens een jaar aan.

Dat blijkt uit een onderzoek van Bram Berhitu en Ben Vollaard van Tilburg University, op basis van gegevens van veertien plaatsen in de provincie Zuid-Holland. Zij bekeken de aangiftes van het aantal fietsendiefstallen in de periode 2003-2016.

Track and trace
Eén van de redenen dat het aantal fietsendiefstallen al jaren daalt, is de inzet van de lokfiets.  Deze is voor de fietsendief erg gewild, omdat hij vaak niet goed is beveiligd en vaak een modern model betreft. Bij lokfietsen is een onzichtbaar track-and-tracesysteem ingebouwd, waardoor de politie de fiets kan volgen zonder dat de dief daar erg in heeft.

Effecten
De publiciteit over de inzet van lokfietsen kan afschrikwekkend werken. Door de kans een lokfiets te treffen, neemt voor iedere mogelijke dader de pakkans toe. Aan de andere kant kan het ook juist fietsendiefstal in de hand werken van mensen die anders geen fiets zouden stelen en zich niet bewust zijn van de inzet van de lokfiets.

Daalt al jaren
Wel is het zo dat het aantal fietsendiefstallen al sinds de jaren ‘80 sterk daalt. Twintig jaar geleden werden meer dan 1 miljoen fietsen gestolen per jaar, inmiddels is dat aantal een half miljoen. Oorzaken daarvoor zijn onder meer: betere sloten, meer (bewaakte) fietsenstallingen en verzekeraars die verplichten om de postcode in de fiets te laten graveren.

Lees hier de samenvatting van het onderzoek ‘Effect van inzet lokfietsen op fietsdiefstal’.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.