Ledverlichting in randelementen nieuwe N201 ontstoken

vrijdag 15 februari 2013 0 reacties 207x gelezen

De rode ledverlichting van de N201-viaducten bij Hoofddorp over de Rijksweg A4 is donderdag 14 februari om 19.00 uur ontstoken in aanwezigheid van Elisabeth Post, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. Een mijlpaal in het omvangrijke A4-project.  

De combinatie van de ledverlichting met de randelementen is speciaal voor de N201 ontwikkeld en nog niet eerder in Nederland of elders toegepast (Foto: UTEC Composites)

De combinatie van de ledverlichting met de randelementen is speciaal voor de N201 ontwikkeld en nog niet eerder in Nederland of elders toegepast (Foto: UTEC Composites)

Bij het ontwerp van de nieuwe N201 en alle bruggen, viaducten en tunnels, is gekeken naar landschappelijke inpassing en visuele uitstraling van de weg en de kunstwerken. De kunstwerken zijn allemaal anders. Ze variëren in vorm, functie en liggen op verschillende locaties. Toch zijn ze allemaal onderdeel van dezelfde N201-‘familie’. Om dat zichtbaar te maken is gezocht naar één  vorm, die zorgt voor een samenhangend geheel en herkenbaarheid; een rode draad als het ware. Dit is de rode belijning op de randen van viaducten geworden, dit is al op verschillende plekken zichtbaar in het N201-tracé.

 

Lichtdoorlatende kunststof randelementen

Bij de aansluitingen A4 en ook bij de viaducten aan de Koolhovenlaan en de Fokkerweg in de Haarlemmermeer is de rode belijning op een heel bijzondere manier toegepast. Daar waar normaal gesproken beton wordt gebruikt, is bij deze kunstwerken gekozen voor randelementen. Waarvan de bovenrand lichtdoorlatend is. Overdag zijn de randelementen gewoon wit. Zodra het donker wordt licht de bovenste rand van de kunststof randelementen rood op.  Daarmee krijgen de viaducten een gezichtsbepalend karakter en vormen een mooi contrast met de omgeving.

 

Innovatief

Voor de productie van de randelementen is gebruik gemaakt van een uit composiet vervaardigd materiaal. Dit is ultralicht, doorschijnend, vandalismebestendig, onderhoudsvrij en duurzaam. De ledverlichting in de elementen is zeer energiezuinig. De combinatie van de verlichting met de randelementen is speciaal voor de N201 ontwikkeld en nog niet eerder in Nederland of elders toegepast. De verlichting wordt vanaf nu elke dag gelijktijdig met de openbare verlichting aan- en uitgeschakeld.

 

De nieuwe N201

De provincie Noord-Holland realiseert de omlegging van de N201 in het gebied tussen Hoofddorp en Amstelhoek. In het N201+-programma wordt samengewerkt met de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, De Ronde Venen, Haarlemmermeer en Uithoorn. De nieuwe weg verbetert de bereikbaarheid, leefbaarheid en verkeersveiligheid in het gebied.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.